Тийнейджърка трябва да открие дали магията е „Дар или проклятие“ - #allistrend #allistrend

Тийнейджърка трябва да открие дали магията е „Дар или проклятие“

14-годишната Пау дори не е подозирала, че магията е част от живота ѝ. Още по-малко пък, че тя самата може да я владее. Но ненадейно целият ѝ свят се преобръща и в него нахлува магическото – да, безкрайно вълнуващо, но и ужасно опасно. И отговорно. Пау бързо открива, че пленяващите искри на силата хвърлят и сенки, а в тях се спотайват още мистерии… Дали магията е „Дар или проклятие“?

За първи път на българския пазар излиза роман от младата, но вече утвърдена финладска писателка Сиири Еноранта. От издателство „Емас“ избират „Дар или проклятие“ заради оригиналния, потапящ фентъзи свят и уникалния поглед към въпроси като къде е границата между доброто и злото, каква е нашата роля в собствената ни съдба, къде се крие силата ни.  Еноранта е носителка на различни отличия, но най-значимото е точно за тази книга – Наградата „Финландия“ за литература за млада публика – роман на годината за 2018-а. У нас я четем в специалната поредица на издателството „Европейски разказвачи“, приютяваща най-доброто от младежката литература от континента и в превод на Максим Стоев.

„Те искаха да заловят мен и всички, които имаха нещо общо с мен, но никой не ми обясни защо.“

В света на Пау магията се предава в семейството, но нищо досега не е подсказвало, че тече в кръвта на нейното. Та те са съвсем обикновени! Затова когато в пристъп на бунтовност момичето отрязва дългите си плитки, е объркано от драматичната реакция на майка си.

Изненадващо обаче, Пау получава покана да учи в Академия „Магия“ и там пред нея започва да отваря врати един нов, магичен и тайнствен свят. Доскоро мислила, че не е надарена с никакъв талант, девойката открива неподозирана заложба в себе си – дарбата да омагьосва. От кого ли я е наследила? И не е ли тя свързана с тайнственото поведение на родителите ѝ?
Макар че новите приятелства карат сърцето на Пау да тупти забързано, тя усеща заплаха в Академията и тайно я напуска. Но – незнайно за нея самата защо – по петите ѝ тръгват преследвачи, а страховитите деца сенки се крият наоколо…

Сиири Еноранта (р. 1987 г.) е бакалавър по френска филилогия от университета в град Тампере, учила е и испански, както и художествено писане в колежа „Оривеси“. Член е на Съюза на писателите на Финландия, на Съюза на младите писатели и писателите от Пирка. В многократно награждаваните романи на Еноранта действието най-често се развива в уникални, фантастични светове, даващи ѝ възможност без ограничения да коментира смело, разумно и открито реалния свят, в който живеем. Красивият език на прозата ѝ говори за теми като любовта и смъртта. Тя заема отворена позиция по въпросите на половата идентичност и сексуалното многообразие.

В интервю Сиири споделя: „Започнах да пиша за удоволствие в много млада възраст и то задълбочено, продължих и като студенка. Пиша, защото не мога да не пиша, нямам друг вариант. Любимият ми литературен герой е Шута от романите на Робин Хоб, а любимият ми роман е „Лолита“ на Набоков. Освен Хоб и Набоков обичам и Филип Пулман.  Захранвам въображението си като живея, чудя се, питам. Винаги искам да знам защо. Освен че пиша, галя котки, чета, ям шоколад и спортувам.“