Пъзелът на скръбта в романа “Нора Уебстър” от Колъм Тойбин - #allistrend #allistrend

Пъзелът на скръбта в романа “Нора Уебстър” от Колъм Тойбин

В последните дни на лятото издателство ICU представя перфектното четиво, което да настрои читателите на есенна вълна – “Нора Уебстър” от Колъм Тойбин.

Познат на българските читатели с няколко романа, сред които “Маестрото” и “Бруклин”, както и със сборника разкази “Празното семейство”, Тойбин е един от най-награждаваните ирландски автори. Майстор на думите и владетел на тишината, с “Нора Уебстър” той води читателя в света на меланхолията чрез нежната красота на думите.

“През 60-те години на 20-ти век в провинциален ирландски град никой не използва думи като „скръб“… И никой не знае за процеса по себеизграждане след загуба, защото „скръб“ дори не присъства в речника. В резултат това, което се случва, е че „тишина“ се развива”, споделя Тойбин в интервю за Chicago Humanities Festival.

Тринайсет години са нужни на Тойбин, за да разкаже историята на Нора Уебстър. Отчасти биографичен, този роман представя пълнокръвния лик на една обикновена жена в жестока схватка с всепоглъщаща скръб. Изгубила своя съпруг, Нора се опитва да бъде сигурна опора за двамата си сина, които тепърва ще се превърнат в мъже без баща. В малкото провинциално градче Енискорти, следвана от сдържани погледи и хладни разговори, тя бавно губи своя глас, оставяйки тишината да запълни всичко, което някога е бил нейният свят.

“С всяка следваща книга Колъм Тойбин съумява да събере цели светове във все по-малко думи. Вътрешни светове, дълбоко психологически светове. Героите му израстват пред очите на читателя и оставят запомнящи се следи”, споделя основателката на издателство ICU Невена Дишлиева-Кръстева.

Като писател на сдържаната емоция и умерения жест, Тойбин създава брилянтна повест за скръбтa. Тя не идва на вълни, а се просмуква бавно в ежедневието, за да остане с години, а може би и цял живот. Образите му са отражение на ирландското провинциално общество през 60-те и 70-те години на 20. век – от неловките разговори с познати и приятели, до интуитивното отдръпване на най-близките, изплашени от тишината. Бавното изграждане на атмосферата, използването на пространство, време и сюжет като осмислени и моделирани реквизити за вникване в персонажите, правят този роман истински шедьовър.

Българското издание е съфинансирано по програма Творческа Европа и с подкрепата на Literature Ireland.

Колъм Тойбин е роден в Ирландия през 1955 г. Автор е на осем романа, сред които „Маестрото“, „Светлина в черната вода“ и „Бруклин“ (и трите претенденти за Man Booker Prize), сборници с разкази, монографии, критически текстове и пр. Тойбин е носител на някои от най-престижните литературни отличия, включително International IMPAC Dublin Literary Award, Costa Novel Award, няколкократен финалист за Man Booker и пр.

В каталога на издателство ICU ще откриете още романа „Бруклин“ и сборника с разкази „Празното семейство“.

Елка Виденова е родена през 1975 година. Наред с хилядите страници юридически и технически текстове, превежда и редактира – от и на английски – художествена литература и публицистика, наръчници по икономика и книги за деца. Сред авторите, чиито книги е превеждала, се нареждат Джесика Парк, Яа Джаси, Колъм Тойбин, Йосип Новакович, Джон Ъ пдайк, Гор Видал, Малкълм Гладуел, Джошуа Ферис, Рам Чаран, Стефани Майер, Сара Дюнант, Ян Геел и други. От 2019 година Елка Виденова е и хоноруван преподавател в СУ Св. Климент Охридски.