Издателство „Дамян Яков“ представя „50 класици на психологията“ от Том Батлър-Бодън - #allistrend #allistrend

Издателство „Дамян Яков“ представя „50 класици на психологията“ от Том Батлър-Бодън

В едно пътуване, обхващащо 50 книги, стотици идеи и повече от столетие, „50 класици на психологията“(Издателство „Дамян Яков“) хвърля поглед към някои от най-интригуващите въпроси, свързани с нещата, които ни мотивират, които ни карат да действаме или да се чувстваме по определен начин, как работят мозъците ни, как създаваме усещането за самите себе си. По-дълбоките познания в тези области водят до самопознание, по-добро разбиране на човешката природа, по-добри взаимоотношения, по-добра ефективност.

„50 класици на психологията“ разглежда трудове на емблематични фигури, като Фройд, Адлер, Юнг, Скинър, Джеймс, Пиаже, Павлов, и хвърля светлина върху работата на съвременни мислители, като Селигман, Канеман, Дуек и Гилбърт. Предлага коментар за всяка книга, разкрива ключовите моменти и дава представа за средата, в която покълват идеите, които въздействат върху хората, както и за движенията, възникнали около тях.

Фокусът е върху „психология за не-психолози“ – книги, които всеки би могъл да прочете и да използва за собственото си просвещение. Наред с психолозите, списъкът също така включва заглавия на невролози, психиатри, биолози и експерти по комуникация, но също така журналисти, един докер, един специалист в областта на насилието и един романист. Тъй като тайните на човешкото поведение са твърде важни, за да бъдат дефинирани само от една дисциплина или гледна точка, тази еклектична колекция от гласове става наложителна.

„50 класици на психологията“ цели да представи общите идеи за това, защо хората мислят и действат така, както мислят и действат.

Преводът от английски език е на Владимир Германов.