Проф. Евгения Иванова представи „Краят на века. Политически спомени на един не-политик“ - #allistrend #allistrend

Проф. Евгения Иванова представи „Краят на века. Политически спомени на един не-политик“

Проф. Евгения Иванова представи най-новата си книга „Краят на века. Политически спомени на един не-политик“, която излезе с логото на издателство РИВА. Събитието се състоя в Унгарския културен институт, а сред специалните гости, които споделиха впечатленията си за книгата бяха проф. Димитър Луджев и проф. Александър Кьосев.

Книгата „Краят на века. Политически спомени на един не-политик“ е автобиографична, като в нея проф. Евгения Иванова представя своя живот, но и в някаква степен историята на рода си, като по този начин времето в книгата се разполага в рамките на един век – от края на Възраждането и следосвобожденския период до 90-те години на XX век. Изключително любопитно би било за читателите да проследят сложните обществени и политически процеси в рамките на описаното време през личната гледна точка на авторката и разказа за рода ѝ и негови видни представители.

Условно във втората част на книгата си „Краят на века. Политически спомени на един не-политик“  проф. Евгения Иванова описва противоречивите събития на българския преход от 90-те години на 20-и век едновременно като участник и наблюдател. На страниците на книгата проф. Евгения Иванова дава отговор и на въпроса защо краят на нейният разказ съвпада с края на века:

„Основната причина да завърша политическите си спомени в края на века, е настъпването на качествено различен период: политическото някак изчезна и се привидя като месианизъм. Появиха се цар, генерал и множество дребни спасителчета, всеки от които се кълнеше, че „не е като другите“. И си ги избирахме. В новия век продължих политическия си живот вече не като участник, а като електорална единица. Обаче напоследък не ми се иска дори да гласувам“.

Политическите събития в страната проф. Евгения Иваново представя чрез своите спомени, но и позовавайки се на официални документи. В „Краят на века. Политически спомени на един не-политик“ читателите ще открият оригиналния прочит, начин на тълкуване и представяне на гледна точка, типични за проф. Евгения Иванова, които ни провокират да се замислим и да открием своята истина за представяното време и събития.

Евгения Иванова е професор по антропология в Нов български университет и писател. Автор е на монографии като „Балканите: съжителство на вековете. Изследване върху (не)състояването на балканската модерност“, „Отхвърлените „приобщени“ или процеса, наречен „възродителен“ и „Българското дисидентство“, „Ислямизирани Балкани. Динамика на разказите“, както и на романи, сред които „Фото Стоянович“, „Оглушително бяло“ и „Планът Константинопол“. Тя е сред учредителите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството преди 1989 г.