Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование - #allistrend #allistrend

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

120 км с колело, 5 км тичане с куче, каране на ролери, фитнес активности и изкачване на пирински връх са само част от спортните провокации на популярни личности в благотворителното събитие “Предизвикай се с кауза”

Актьорите Алек Алексиев, Дария Симеонова, Георги Златарев, Валентина Каролева, Яна Титова и Ники Илиев са част от популярните лица, които тази пролет ще се провокират със спортно предизвикателство с благотворителна кауза. Всички те са посланици на “Предизвикай се с кауза” – едно нестандартно спортно събитие, което ще се проведе на 30 май от различни точки на България и света.

Целта на събитието е да обедини хиляди хора от страната и чужбина, които вярват, че образованието е ценност за цялото общество, като ги провокира в рамките на един ден да изпълнят лично спортно предизвикателство. Събитието се организира от фондация “Заедно в час” и е вдъхновено от примера на различни хора, които през годините подкрепят организацията през физически изпитания – участие в маратони, вело турове из Европа и др. Партньори на инициативата са технологичната компания Nexo, Garitage Park, Garitage sports center, зала “Левски София”, детска градина „Веселото Гардже“, CrossFit Vitosha и BRUM Scooters.

“Предизвикай се с кауза” е отворено за хора на различни възрасти и без значение от тяхната физическа подготовка. Всички, желаещи да се включат, трябва да се регистрират предварително на сайта на събитието www.zaednovchas.bg/sport и да попълнят кратък формуляр. В регистрационната форма участниците избират от спортните категории – ходене, бягане, плуване, колоездене, катерене или друга по избор. След това остава само да изпълнят своето предизвикателство до 30 май или на самата дата.

Предизвикателствата на актьорите

Актьорите посланици на “Предизвикай се с кауза” са избрали разнообразни спортни категории. Сред тях се открояват велоентусиастите Георги Златарев и Алек Алексиев. Първият ще измине с велосипед разстоянието от София до Шипка на 30 май, а вторият 120 км до дестинация, която още е тайна.

“Станах посланик на “Предизвикай се с кауза”, защото е прекрасен начин да развиеш себе си (едно от най-важните неща), докато помагаш на другите (друго от най-важните неща). Образованието е най-ценното нещо за децата! След здравето, разбира се. Нищо не е по-важно за една държава, от това да има деца с широта на мислене, с интелект, със знания, със способност да се учат и развиват”, споделя актьорът Георги Златарев за мотивацията си да измине над 220 км с колело.

Актрисата Валентина Каролева си е поставила фитнес предизвикателство с различни упражнения,а Яна Титова ще прави 108 слънчеви поздрава. И двете вече усилено тренират, като споделят напредъка си в instagram. Дария Симеонова ще заложи на бягане, а актьорът и режисьор Ники Илиев ще се подготвя да тича 5 км заедно с кучето си.

Посланици и от спорта

Познати лица от спорта също подкрепят инициативата и ще влязат в различни от познатите роли – сноубордистката Александра Жекова ще изкачва пирински връх, а ултрамаратонецът Краси Георгиев ще сложи ролери и ще навърта километри с още ентусиасти на градските кънки. С предизвикателства ще се включат още гимнастикът Йордан Йовчев, бившият волейболист Любо Ганев, боксьорът Кубрат Пулев, йога учителката Нина Сотирова, фитнес инструкторката Инес Субашка и сърфистките Мария Кинкина и Илияна Стоилова. Спортният репортер на bTV Димитър Тасев пък ще провокира своите колеги от спортна редакция с лекоатлетически упражнения. Телевизията е медиен партньор на инициативата заедно със сайтовете Майко Мила, Обекти, Мениджър Нюз, Новите родители, Под моста, sCool media и НПО порталът.

Предизвикателства за ученици

Учениците под 18 години и всички деца се включват в “Предизвикай се с кауза” без заплащане на билет дарение, като това позволява да се включат заедно със своите семейства или съученици в спортното събитие.

Специално за ученици, класове и цели училища организаторите са подготвили и специално предизвикателство с акцент върху развиване на постоянство и стремеж за развитие. “Заедно в час” и фитнес специалистите от Chair Up ще споделят седмични видеа с упражнения за тренировка у дома, които ще помогнат на учениците да подобрят физическото си състояние, настроение и умение за фокусиране. Така учениците ще могат да се подготвят по-уверено за “Предизвикай се с кауза” на 30 май и да се борят със заседяванетоването около дистанционното обучение. При записване до 8 април във формата за училища тук, учениците могат да спечелят вдъхновяващо посещение от ултрамаратонеца Краси Георгиев в тяхното училище.

Каузата на “Предизвикай се с кауза”

Регистрацията в сайта на “Предизвикай се с кауза” освен заявка за конкретно спортно предизвикателство включва и дарение в подкрепа на “Заедно в час”. Всички събрани дарения ще бъдат инвестирани в работата на организацията за осигуряване равен достъп до качествено образование за всяко дете. Фондация “Заедно в час” вече 10 години работи за това, като развива нови учители, подкрепя училищни екипи и изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. “Заедно в час” е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България” и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.