КО-ОП представя ПЪРВА ЛИНИЯ: самостоятелна изложба на Андреа Попйорданова - #allistrend #allistrend

КО-ОП представя ПЪРВА ЛИНИЯ: самостоятелна изложба на Андреа Попйорданова

снимка: ПР

В новия си проект си “Първа линия” илюстраторът Андреа Попйорданова представя поредица от рисунки, които използват разходката като метод за опознаване на едно място чрез вглеждане в детайлите. Илюстрациите обхващат отсечката от северния до южния край на залива на Слънчев бряг, движейки се само по бреговата ивица, а изложбата и книгата играят ролята на въображаем туристически пътеводител.

Изложбата е съпроводена от представяне и на независимо издание, което съдържа колажи, рисунки, архивни материали на архитектурни елементи, както и ‘намерени’ текстове от сайтове на хотели в курорта.

“Проучването и събирането на информация, визуална и текстова, като част от проекта ‘Първа линия’, е един експеримент да смеся документалното с художествения си подход на работа и книгата като форма на разказ. 

В процеса на работа преминах през разговорите за архитектура и за устройство на крайбрежието, натрупването на информация за това как едно място като Слънчев бряг става такова, каквото е, и усещането от разходките по брега. Всъщност проектът е и част от интерес, който имам от много време, за символиката на образите и идеите, които привличат хората, като палми, екзотика, и кога те се превръщат в клишета.”– споделя Андреа Попйорданова.

Различни елементи от пейзажа се подреждат в реда, в който се появяват по време на разходката по плажа. Сред тях наблюдаваме басейни, изкушаващи панорамни гледки към морето, златист пясък, множество артефакти, скулптури, над 300 вида палми, изкуствени, но и естествени, чадъри, папагали, алпинеуми, колони, тераси, арки – всички те вдъхновени от разнообразни исторически епохи.

Безбройните обекти и детайли от пространството заедно сътворяват един “музей” на открито, изграден от популярни образи на “идеалната” почивка.

Книгата “Първа линия” е издадена в лимитиран тираж от 120 броя, съдържа колажи, рисунки, архивни материали на архитектурни елементи, ‘намерени’ текстове от сайтове на хотели в Слънчев бряг. Към всяко копие от книгата ще има и пощенска картичка с дигитално-генерирана илюстрация, създадена съвместно с Росен Кузманов.