Изложба показва онлайн омразата наяве - #allistrend #allistrend

Изложба показва онлайн омразата наяве

снимка: ПР

В „Shit Storm: колекция от онлайн омраза“ участват Вероника Белчева (Belronika), Костадин Кокаланов, Елизавета Ангелова (Written by Ellie) и Стефан Чинов

„И какво ще ни направите!? Затова ви вкарват черни да ви шибат, а ние ще страдаме. Ние не искаме нашите деца и внуци да са педераси. Набийте си го в задниците, защото нямате акъл в главите, а ви интересува само как да ви изчукат. Ние сме българи, не сме боклуци.”

„Децата с увреждания нямат място в нормалните училища, не може да се саботира учебния процес и бъзещето на здрави деца, заради някакви майки с болни амбиции.”

„Майка ви ше еба аз на вас мръсни педераси на които мръсните евреи плащат да развращават младите българи. Дано скоро да отвориме пак лагерите за такива комунистически свине като вас! Пиночет и Франко знаеха как да се рзправят с такива боклуци!”

„Купи си вибратор и ходи се застреляй някъде , майка ти малоумна!”

Така звучат част от думите, с които са нападани онлайн много публични личности, журналисти и активисти за човешките права в България. Изложбата „Shit Storm: колекция от онлайн омраза“, организирана от фондация GLAS, за първи път представя пред публика и извън виртуалния свят подбрани реални закани и обиди, призиви към насилие и тормоз, отправени заради изявена гражданска позиция или мнение. Целта е не само да бъде обърнато внимание на феномена „език на омраза“, но и думите, представени чрез изкуството на различни автори, да бъдат изтощени от смисъла, дистанцирани до превръщането им в обекти на естетическо съзерцаване.

Стефан Чинов, един от авторите, на откриването на изложбата заедно със сина си пред своята творба, снимка: Радина Ганчева

Чрез нежните си акварели илюстраторката Вероника Белчева (Belronika) пресъздава преживяването „език на омраза” в 2 минутна анимация и рисунки, в които вплита изписаните на ръка обиди от калиграфката Елизавета Ангелова. Това е първата колаборация между двете.

Графичният дизайнер с интерес към калиграфията  – Костадин Кокаланов, се включва в проекта като изписва на ръка върху завеси избрани обиди и закани, които са събирани в продължение на години от ЛГБТИ активисти, роми, евреи, феминистки, писатели, журналисти и др. Стефан Чинов участва с работата „1000 думи”, в която са вплетени отново реално отправени заплахи онлайн, отпечатани върху платове.

„Shit Storm: колекция от онлайн омраза“ ще продължи до 11 ноември включително и може да бъде разгледана всеки ден от 12 до 19.30 ч. в галерия КО-ОП, на бул. Янко Сакъзов 17.

Изложбата се реализира от фондация GLAS в рамките на проекта „Rainbow Over Hate”. Проектът се финансира от програма „Права, Равенство и гражданство“ на Европейския съюз (2014-2020).