Изкуство и политика: пресечни точки в галерия „Структура“ - #allistrend #allistrend

Изкуство и политика: пресечни точки в галерия „Структура“

На 27 октомври в галерия „Структура“ се открива изложба с произведения на Ото Дикс, Хана Хьох, Йозеф Бойс, Гюнтер Юкер, Герхард Рихтер, Антони Райжеков, която поставя въпрос за връзката между изкуство и политика от 20-те години на 20-ти век до днес. Като част от програмата на изложбата в събота, 30.10., ще се проведе онлайн-лекция на Вибке Трунк (Германия) за творчеството на Ото Дикс.

ИЗКУСТВО И ПОЛИТИКА – КОНФРОНТАЦИИ И СЪЖИТЕЛСТВА

Ото Дикс, Хана Хьох, Йозеф Бойс, Гюнтер Юкер, Герхард Рихтер, Антони Райжеков

Изложба на ifa (Институт за международни отношения на Германия)

в сътрудничество с галерия „Структура“ и Гьоте-институт България

куратор: Мария Василева

Галерия Структура, ул. „Кузман Шапкарев“ 9 

27 октомври – 9 декември 2020

Откриване: 17.00-21.00ч.

СЪПРОТИВАТА КАТО ПОТЕНЦИАЛ.

Онлайн лекция на Вибке Трунк

31 октомври 2020 

15.00-16.30ч.

Лекцията ще се проведе на английски език тук

Изкуството като форма на изразяване, потенциала му в генерирането на идеи и връзката му с политиката в актуален контекст, както и в исторически план, са фокус на изложбата „Изкуство и политика – конфронтации и съжителства“, която ще бъде открита на 27 октомври 2020 в галерия „Структура“.

Изложбата представя произведения на едни от най-големите имена на германското изкуство на 20-ти век от колекцията на ifa – Институт за международни отношения на Германия: Ото Дикс, Хана Хьох, Гюнтер Юкер, Йозеф Бойс и Герхард Рихтер. За разлика от други изложби на ifa през последните години, “Изкуство и политика“ не е готова пътуваща експозиция, а кураторски проект на Мария Василева. Тя обединява произведения на пет художници от Германия от различни поколения под мотото в търсене на връзката между изкуство и политика и преживяването на художника на големите сътресения от последните 100 години в Европа.

Изложбата е допълнена и със съвременна намеса от България – в нея ще бъде представена и нова работа на българския художник Антони Райжеков, която коментира настоящата ситуация на пандемия.

Като основен партньор на изложбата Гьоте-институт България ще предложи и разнообразна съпътстваща програма, която ще започне тази събота, 31.10., с лекция на германската изкуствоведка Вибке Трунк. Тя ще се съсредоточи върху творчеството на Ото Дикс и произведенията, показани в изложбата, през призмата на темата „Изкуство и политика“ и историческия контекст в Германия по време на Ваймарската република.