Европа е домакин най-дългото състезание в света - 3100 мили - #allistrend #allistrend

Европа е домакин най-дългото състезание в света – 3100 мили

снимка:ПР

Ню Йорк отстъпи на Австрия правото за провеждане на 24-то издание на състезанието

На 13 септември  в Залцбург, Австрия стартира състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване-3100 мили“. През последните 23 години състезанието се провежда в Ямайка, Куинс-Ню Йорк. Очевидно не беше възможно надпреварата да се осъществи тази година в Ню Йорк, както обикновено, но много бегачи и поддръжници на състезанието искаха то да се проведе, като се направи проучване за нова локация и страна домакин. В началото на септември, непосредствено преди планирания старт, се обсъждаха вариантите за Словакия и Австрия. Така след разрешението на местната управа, бароковият град Залцбург, Австрия, стана домакин,  ограничавайки участието на участниците до петима с изискването организаторите да се придържат стриктно към местните здравни стандарти, за да гарантират  безопасността на бегачите и помощниците.

Тази година предизвикателство за бегачите е не горещото нюйоркско лято, а хладната и дъждовна австрийска есен. Освен умората, контузиите и недоспиването, участниците трябваше да се справят и със студеното време и честите превалявания.

Ежедневно бегачите получават окуражаващи писма от техни близки, приятели и поддръжници на състезанието. В такива моменти на физическо и духовно предизвикателство тази поща е изключително ценна и вдъхновяваща в борбата с километрите и себе си. Президентът на Австрия, Александър Ван дер Беллен, също не остана безпристрастен.

В едно от съобщенията си към бегачите той казва: „Просто не мога да си представя как е да бягам 52 дни. Наслаждавам се на туризма. Но да бягаш 52 дни, 118 маратона – невероятно! Какъв невероятен подвиг на издръжливост! Вие заслужавате моето уважение.“

Тодор Димитров – „Ел Капитан“ завърши състезанието в Ню Йорк, през 2019 година  за 51 дни 17 часа 8 минути 38 секунди и стана един от 44-те бегачи, като се класира на 40-то място. Само 6 дни в преди края, Тодор беше на място, на което никой бегач не желае да бъде на този етап от състезанието. Той имаше  изоставане от 32 мили или 51,5 км, но ето че той влезе в надпревара с времето и волята и успя да пробяга разстоянието от почти 5000 км.

Една година по-късно Тодор споделя, че „Въпреки ситуацията с глобалните ограничения, продължават да се провеждат реални състезания, включително и тазгодишното издание на Себенадмиаване 3100 мили. За първи път в 24-годишната си история то се провежда в Европа. Радвам се, че и тази година се намериха 5 бегачи, които да се потопят в дълбоките води на ултрабягането. Убеден съм, че за тях преживяванията в Залцбург през тази есен ще останат незабравими“.

Състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване-3100 мили“ се определя като една от най-трудните, биологично невъзможни, прояви за издръжливост.  Външните предизвикателства, пред които се изправят бегачите, са, че те бягат в кръг в продължение на 52 дена без прекъсване, износват повече от 15 чифта маратонки. Бегачите се хранят, докато бягат, почиват минимално и прекарват възможно най-много време на трасето. Състезанието е описано като „Еверест на ултрамаратоните“. Повече от 4000 са достигнали върха на Еверест от 1953 г., а само 44 души някога са завършили надпреварата за себенадминаване за тези 23 години.

Една седмица преди финала се очертава италианецът Андреа Маркато (38) да бъде първия финалист – това се очаква да бъде най-добро постижение за първо участие. Той изминава всеки ден над 114 км, което е почти 3 маратона на ден в продължение на 44 дни, сутрин от 6 часа до полунощ. Ако запази същото темпо, той също ще постави забележителен италиански рекорд в състезанието 3100 мили. Той разбива вече доста италиански национални рекорда от 1500 км и 1000 мили.

Основателят на състезанието Шри Чинмой казва: „Ние всички сме наистина неограничени, ако само се осмелим да предизвикаме възможностите си и имаме вяра”.

Състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване-3100 мили“ (3100 мили се равнява на почти 5000 км) е най-дългото сертифицирано многодневно бягане в света, което се провежда всяка година в рамките на 52 дни в Ню Йорк от 1997 година насам. Всеки участник трябва да изминава средно по 96 км на ден. Малцина се решават да приемат това привидно непреодолимо предизвикателство, а още по-малко са тези, които успяват да го завършат. Тук духът, материята и психиката се състезават помежду си. По време на маратона участниците срещат много трудности: да преодолеят травмите, които са неизбежни, психиката, която безспорно трябва да е силна, и духа, който е най-важният играч и може да крепи бегача до края на трасето.

Състезанието се провежда в месеците юли и август, от 23 години насам. Бегачите са изложени освен на огромното натоварване, също и на най-горещото време в годината – изпепеляващото слънце, както и летните бури, които не са рядкост.

В тазгодишното състезание петимата бегачи, които се осмелиха да предизвикат възможностите си, са:

  • Нирбаша Маги, 41 (IRL), живее в Рейкявик, Исландия – 3 финала, класиран на 22-ро място
  • Ананда-Лахари Зушчин 45 г., Кошице Словакия – 6 финала, класиран на 25-то място
  • Ушика Мукенхумер, 52 г., Залцбург, Австрия – 1 финиш, класиран на 30-то място
  • Андреа Маркато, 38 г. (ITA), живеещ в Цюрих, Швейцария – бегач за първи път, два пъти над 1000 км в 10-дневно състезание
  • Милан Яворники, 46 г., Челакочице, Чехия – бегач за първи път, 569 мили в десетдневна надпревара