Ясен Гюзелев с изложба и официално представяне на монографията си в София - #allistrend #allistrend

Ясен Гюзелев с изложба и официално представяне на монографията си в София

В края на 2021 година излезе първата монография на творчеството на Ясен Гюзелев, благодарение на издателство РИВА

На 31 март от 19:00 часа в галерия Espace PORT A, световноизвестният български илюстратор Ясен Гюзелев ще направи премиера на монографията, посветена на дългогодишното му творчество. Луксозното издание е факт от края на миналата година, благодарение на издателство РИВА.

Специални гости по време на събитието ще бъдат авторът Красимир Илиев – изкуствовед и уредник в Софийска градска художествена галерия и професор Георги Лозанов. Всички присъстващи ще имат възможност да се насладят и на над 50 творби на Ясен Гюзелев. Монографията, както и графиките и репродукциите с подписа на Ясен Гюзелев ще се предлагат със специална отстъпка от 20%. Галерията ще продължи да предлага творбите и монографията на Майстора на илюстрацията и след събитието в рамките на следващите два дни (петък и събота).

Изданието проследява изкуството на Ясен Гюзелев от началото на творческия му път до днес, като съдържа и негови разкази за илюстрацията и развитието на идеите му като художник на книги. Работата му върху забележителни творби като „Алиса в страната на чудесата“, „Алиса в огледалния свят“, „Пинокио“, „Микеланджело“, „Дон Кихот“,  „Името на розата“, Стихотворенията на Франсоа Вийон, „Царицата на пчелите“, „Сократ“, „Орфей и Евридика“, „Декамерон“ и много други е показана с вникване в детайлите и дълбочината на творческия процес.

Едни от най-известните творби на Ясен Гюзелев, които го превръщат сред разпознаваемите лица на световната сцена, са илюстрациите на книгите за Алиса на Луис Карол. Те му носят множество международни отличия, сред които сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите в Ню Йорк, САЩ през 2004 година.

Ясен Гюзелев е роден през 1964 година в София в семейство на артисти. Той е син на оперния певец Никола Гюзелев, а брат му е художникът Чавдар Гюзелев. Завършва Художествената академия през 1990 година, след което за кратко работи в Италия. Днес той продължава да работи за някои от най-големите издатели и списания в Европа.

Обявен е за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня през 1994 година. Носител е и на българската награда „Хр. Г. Данов“ за най-добре илюстрирана книга за 2010 година. Гюзелев също така илюстрира луксозно издание на „Баскервилското куче“, откривайки изложба с творбите си през 2013 година. Техниката му по негови думи е повлияна от реалистичните школи от ХIХ век, Ренесанса, Прерафаелитите и Сецесиона.

Луксозният албум е с автор Красимир Илиев, а дизайнът на изданието е на Чавдар Гюзелев.