“Чудна лятна нощ” – първият роман на Яна Борисова - #allistrend #allistrend

“Чудна лятна нощ” – първият роман на Яна Борисова

Днес излиза “Чудна лятна нощ” – дебютният роман на един от най-значимите съвременни български драматурзи, Яна Борисова. Книгата се издава от “Книгомания” и може да бъде намерена физически и онлайн в най-големите български книжарници. 

Яна Борисова, чиито произведения са поставяни и четени в цял свят, представя своята първа книга “Чудна лятна нощ”. “Една от любимите ми думи в българския език е “свян”. Написах книга за красотата на смущението и колко прекрасни биха могли да бъдат всички, които го изпитват” – казва авторката.

Яна Борисова пише “Чудна лятна нощ” в компанията на няколко от най- добрите си приятели, които тя нарича “уникални и талантливи творци”. Кани един от любимите си артисти Стефан Вълдобрев да напише музика към романа, което превръща ”Чудна лятна нощ” в първата книга с авторска музика. Двамата са изключително свързани благодарение на театъра, където Стефан Вълдобрев играе в три постановки по нейни пиеси. Последният си драматургичен текст Яна написва специално за петдесетгодишния юбилей на актьора. Оркестрацията на музиката е направена от талантливия композитор Милен Кукошаров, с когото Яна Борисова работи през последните години и заедно създават поредица от сценични произведения. Редактор на творбата е известният режисьор и писател Димитър Коцев – Шошо, за когото авторката казва, че е “основен вдъхновител“ и причината да се издаде тази книга. Освен че са близки приятели, в последните години двамата често са и творчески тандем в общи филмови проекти. Към групата се присъединява и един от най-талантливите сценографи и художници Никола Тороманов. Той създава уникални илюстрации по романа “Чудна лятна нощ“, които предстои да бъдат отпечатани в специален тираж на книгата.

“Вярвам в творческите групи, в смисловите кръгове, в компаниите, в приятелствата и в семейството. Писането е самотно занимание, както предполагам и всеки личен, авторски творчески процес. Понякога, когато завършиш твоята част, не са останали сили да продължиш нататък. Затова вярвам в групите. Само така намирам сила и смисъл да продължа” – споделя Яна Борисова за своята творческа фамилия.

“Чудна лятна нощ“ е романтичен роман за любовта, таланта и последствията от тях. Партитура за силата на думите, за красотата на музиката и за смисъла и нуждата от изкуство. Една история за емоционалните, но притеснителни хора, които нямат възможността да изразяват чувствата и емоциите си. За тези, които не са шумни, които изпитват смущение и свян и нямат “оръжията“ на всички останали. За странниците, които независимо, че не приличат на другите, може би ще се окажат по-интересната част от човечеството. За таланта, вдъхновението и колко крехко и чупливо нещо е то, когато наоколо свири едно чуждо радио. Една любовна приказка, която променя света и го превръща в магическа реалност. И най-вече история за това как изкуството е по-силно от злото, което се опитва да го унищожи, защото мрази красотата.