Центърът на София се превърна в малка Италия - #allistrend #allistrend

Центърът на София се превърна в малка Италия

Над 30 000 души посетиха Piazza Moretti на площад „Славейков“ в столицата

Над 30 000 столичани и гости на града се пренесоха в Италия, благодарение на преобразения в автентичен стил площад „Славейков“. През целия уикенд, от 13 май до 15 май, Piazza Moretti представи типични за италианската култура акценти, като даде възможност на посетителите да се насладят на традиционни рецепти от италианската кухня, музика и изживявания. Поводът за събитието бе навлизането в България на емблематичната номер 1 италианска бира – Birra Moretti, и благодарение на автентичните за страната активности, то прерасна в истински фестивал на италианската култура.

Официален старт на 3-дневното приключение дадоха Олга Лавренова, изпълнителен директор на ЗАГОРКА, част от Heineken, Франческо Калдероли, заместник-ръководител на Mисията и завеждащ търговско-икономически отдел от посолството на Италия, и Юрен ван дер Хорст, заместник-посланик на Кралство Нидерландия в България. Те приветстваха топло гостите, като разказаха повече за пътя на Birra Moretti до България и за емоциите, които тя носи на консуматорите.

Вълнуващото „пътуване“ в сърцето на София продължи с демонстрации на живо на един от най-известните италиански шефове в България – Лео Бианки, който разкри тайните в приготвянето на различни традиционни рецепти. Ключови фигури в неговата кухня бяха т.нар. “nonna” (от италиански език – баба), които показаха на посетителите семейни рецепти за приготвянето на паста, предавани от поколение на поколение, а гостите можеха да опитат от различните специалитети през трите дни от фестивала. За да се докоснат и усетят автентичния вкус на Италия, посетителите се насладиха още на пица, прясно изпечени панини и специално създадения за тридневното „пътешествие“ сладолед с вкус на Birra Moretti, който се превърна в един от най-желаните италиански десерти за всички гости. За да направи кулинарното изживяване още по-интересно, част от програмата на италианския фестивал беше и специална игра – „Познай пастата“. Присъстващите на Piazza Moretti бяха предизвикани да познаят различните видове паста, изложени на специално обособен за целта щанд. Всеки познал заслужи специален сувенир от Birra Moretti.

Освен кулинарните изкушения и преживявания, за доброто настроение на посетителите, културният уикенд донесе допълнителна енергия с изпълнения на италианска музика на живо от Исус Ангелов, по-известен като „краля на акордеона“, и Валентин Асенов, който вдигна на крака публиката с изпълнението на златни италиански песни. Piazza Moretti се превърна в сцена за традиционни италиански танци, които посетителите успяха да научат на място и да споделят италианския дух. В програмата се включиха и част от гостите с музикални таланти, които

пренесоха публиката в света на италианската опера и златните италиански хитове. Приятелската и уютна атмосфера, която струеше от богатата кулинарна и културна програма на Piazza Moretti, направи преживяването за гостите на фестивала неповторимо и емоционално. Доказателство за това бяха и спонтанните танци, песни и игри от посетителите, които допълниха по непринуден и сплотен начин цялостното преживяване, и показаха италианския начин на живот.