„Фолклорът на Света на Диска” от Тери Пратчет – кой се страхува от Беоулф? - #allistrend #allistrend

„Фолклорът на Света на Диска” от Тери Пратчет – кой се страхува от Беоулф?

„Фолклорът на Света на Диска” – наръчник за любимата на поколения поредица на легендарния Тери Пратчет – се появява по българските книжарници, за да ни поведе по следите на познатите и непознатите вярвания и обичаи. 

Пътешествие из дълбините на митовете и легендите – не само в Света на Диска, но и на Земята – се появява по книжарниците в новото издание „Фоклорът на Света на Диска” (ИК „Сиела”) от любимия на поколения Тери Пратчет. Сред тълпите черните котки, феи и духове, познатите поверия и старите детски песнички, верни сподвижници са обичайната доза абсурден хумор и невъзможни приключения.

Има неща, които „всеки ги знае”. Сещате се – защо не трябва да се минава под стълба или защо черните котки носят нещастие. Само дето едно от нещата, които можем да кажем със сигурност за фолклора, е, че тия неща, дето всеки ги знае… ами, всъщност не ги знаят много хора. А поредицата за Света на Диска, която в много случаи заема от фолклора и митологията и пътьом ги върти, суче и оплита, трябва да е най-наблъсканата с обяснителни бележки съвременна книжна поредица, която съществува.

Разбира се, ние знаем от цяла вечност, че колибата на Баба Яга подтичва на кокоши крака сред руската тундра, че крал Артур спи в пещера някъде дълбоко под земята в Англия, че вампирите пият кръв и изпитват необяснимо влечение към това да се преобразяват в прилепи. Знаем го с твърдо убеждение, което не може и с пръст да се помести. На някаква частица от нас винаги ѝ се иска светът да бъде място, където въпреки служителите по планирането, директивите на ЕС и полицаите, един камък може пък и да може да танцува. Някъде там се ражда фолклорът – мястото, където камъните танцуват.

Странно ли е тогава, че когато се гмурнем в Света на Диска, веднага се усещаме у дома? Та кой себеуважаващ се човек няма да познае дракон, като го срещне на улицата! Понякога връзките са очевидни, понякога не ги разпознаваме веднага. Просто усещаме, че сме ги срещали преди, и си блъскаме главите седмици наред, за да разберем къде.

Неповторимият сър Тери Пратчет с помощта на експерта по фолклор Джаклин Симпсън повежда феновете си на главозамайващо пътуване в заешката дупка на митовете и легендите – не само в Света на Диска, но и в нашия собствен.

Сър Тери Пратчет е не само един от най-продаваните съвременни автори в цял свят, но и сред най-обичаните имена във фентъзи жанра на всички времена. С пословичното си чувство за хумор и способност да смесва фантазия с абсурдния буквализъм на нашата собствена действителност, Тери Пратчет създава всеобхватния Свят на Диска, любим на читатели от всички възрасти. Автор на над 100 романа, Тери Пратчет е носител на десетки награди и е приет за един от основоположниците на фентъзи жанра.