Стартира кандидатстването за престижните награди „За жените в науката“ за 2021 - #allistrend #allistrend

Стартира кандидатстването за престижните награди „За жените в науката“ за 2021

снимка: ПР

Единадесетото издание на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ в България стартира. За поредна година реномираният конкурс ще търси трите най-талантливи жени учени в България в сферата на природните науки, които ще награди със стипендии от по 5000 евро. От 15 декември 2020 г. до 31 март 2021 г. учени от цялата страна могат да подадат своята кандидатура по програмата, която трябва да включат с авторска научна идея. Освен финансов стимул за научни таланти на България, наградите „За жените в науката“ целят също да насърчат развитието на науката в страната и да привлекат повече млади хора у нас да изберат кариера в сферата на науката.

За стипендиантската програма за 2020 – 2021 г. могат да кандидатстват дами учени от цяла България. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение.

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите трябва да изпратят своите заявления и документи за участие по електронен път на: [email protected] с копие до [email protected] и [email protected]. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 31 март 2021 г.

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда вече 10 години в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България. За тези 10 години програмата успя да се наложи като един от най-престижите научни конкурси в страната и да отличи 27 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 135 000 евро. Всяка година кандидатурите се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи специалисти от научната гилдия в страната. Победителките за 2021 г. ще бъдат обявени на официална церемония, след която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска дейност в България. В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 29%* от учените в света са жени и само 3% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

Една от стипендиантките ще спечели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L’Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на международната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030  г.