Снимки на котки, документи и CO2 — как съхранението на данни засяга планетата? - #allistrend #allistrend

Снимки на котки, документи и CO2 — как съхранението на данни засяга планетата?

снимка: ПР

Климатичната катастрофа е неизбежна. Ако не вземем незабавни мерки за проактивно намаляване на емисиите на вредни химикали, последствията от нашата небрежност ще бъдат необратими. Докато бият тревога, експертите често споменават значението на пестенето на енергия, но почти никога не споменават съхранението на данни в облак. Междувременно производството на енергията, необходима за поддържане на сървърните стаи, съхраняващи нашата информация, оставя зад себе си до 2% от общия въглероден отпечатък. Електроотпадъците са друга важна грижа. Не всички материали, използвани в производството на електронно оборудване, могат да бъдат рециклирани. В момента само 20% от тези материали са за многократна употреба, а останалите 80% се изхвърлят на сметища, отравяйки въздуха и почвата. Което е напълно излишно, особено ако има възможности за обновяване на хардуера.

Всеки ден споделяме данни под различни форми — новини, графики или видео файлове, — чиито архиви по-късно се съхраняват на специални сървъри. Обикновено никой не се замисля, тъй като носителите на данни са на стотици или хиляди километри. Междувременно 1 TB данни, съхранени в облака, е еквивалентен на отделянето на 2 тона въглероден диоксид в атмосферата. От къде идва? От производството на енергията, необходима за поддържане на сървърното помещение: осигуряване на постоянно снабдяване с електричество, поддържане на точната температура и влажност. Използването на един от над 8000-те налични центрове за данни е удобно, но има ли също толкова удобни алтернативи, които отговарят на нашите нужди и не вредят на околната среда?

снимка: ПР

Отговорът е да! Освен това промените могат да бъдат направени почти веднага. Решението е да се снабдите с малък преносим драйв, способен да съхранява стотици гигабайти данни, който може да държите под ръка. При разработването на фамилията продукти Memory Samsung се стреми към сигурност и скорост, както и към удобство за потребителя.
Външния драйв има няколко приложения. Може да съхранява архивни копия на файлове или да служи като разширяване на паметта за хардуера, който използваме всеки ден, независимо от предпочитаната от нас операционна система: моделите T7 работят с Windows, Android и Mac устройства. Изключително удобни са с размерите си, големи са колкото малко по-дебела кредитна карта. По този начин винаги можете да ги носите с вас и да имате достъп до файловете си, без да натоварвате сървърите. Скоростта на трансфер на данни е друго предимство, тъй като записът отнема само няколко секунди. Капацитетът на драйвовете Samsung може да бъде съобразен с вашите нужди. Моделът T7 Touch се предлага във версии с размер от 500 GB, 1 TB и 2 TB, докато T7 Shield предлага размери от 1, 2 и 4 TB.
Какво може да се направи с немобилни данни, съхранявани във вътрешната памет на нашите компютри? Когато параметрите на вътрешната памет вече не отговарят на нуждите ви, може да помислите дали е необходима пълна подмяна на устройството. Макар че повечето хора може да решат да купят нов компютър в момент като този, подмяната на стар драйв е чудесен начин да дадете на устройството си втори живот.
Производството на електронни устройства е основен фактор за емисиите на парникови газове. Само производство представлява цели 81% от въглеродния отпечатък в жизнения цикъл на компютъра, докато оползотворяването на получените отпадъци е около 1%. По този начин, ако вашето устройство вече не е ефективно, можете да помислите за замяна на някои компоненти (като памет) с по-нови. SSD от Samsung са направени както за ежедневна употреба, така и за натоварваща работа. Най-новите модели могат да съхраняват до 4 TB данни, а контролерите, използвани в драйва, осигуряват стабилна работа с устройствата, към които са свързани, докато укрепващата технология е гаранция за бързина и дълги години употреба. С производителността на драйвовете на Samsung подмяната на паметта може да бъде по-добър и по-икономичен избор от закупуването на изцяло нов компютър.
Предстои ни огромно предизвикателство: да спрем екологичната катастрофа. Това е постижима цел. Всичко, което трябва да направим, са привидно малки промени в живота ни. Следващия път, когато вземете решение, което оказва влияние върху околната среда, различно от смяната на електрическите крушки с енергийно ефективни или използването на обществен транспорт, също така си струва да помислите как съхранявате вашите данни.