След 70 успешни години, ИКЕА каталог обръща нова страница - #allistrend #allistrend

След 70 успешни години, ИКЕА каталог обръща нова страница

За 70-годишното си съществуване, ИКЕА каталог се превърна в емблематична и обичана традиция. Той беше важен фактор за успеха на шведския гигант, като вдъхнови много хора по света с решения за обзавеждане на дома. Но времената се променят и заедно с новите тенденции и клиентски потребности, през последните години компанията адаптира нови дигитални начини за връзка с хората и позициониране на пазара. С много нови разработки на съвременни формати за споделяне на уникалното съдържание на каталога, Inter IKEA Systems B.V., световният франчайзодател на ИКЕА, взе емоционалното решение с уважение да прекрати успешната история на каталога в сегашния му формат и отправя поглед към бъдещето с вълнение.

Както за клиентите, така и за колегите, ИКЕА каталог носи много емоции, спомени и радост. В продължение на 70 години това бе един от най-уникалните и емблематични продукти, който вдъхновява милиарди хора по целия свят. Решението ни, свързано със спирането на каталога, всъщност е естествен процес, тъй като потреблението на медии и поведението на клиентите са се променили. За да бъдем в съответствие с новите тенденции и близо до възможно най-много хора, ние ще продължим да вдъхновяваме с нашите решения за обзавеждане на дома по нови начини”, сподели Конрад Грюс, управляващ директор, Inter IKEA Systems B.V.

Животът у дома никога не е бил по-важен. През годините ИКЕА подбира знания и опит както от клиентите, така и от всички служители по света, за да планира иновативни решения за всеки мечтан дом както в печатна, така и в дигитална форма.

Сега ще предприемем следващите стъпки, за да разширим нашите уникални знания, продукти и решения за обзавеждане на дома по най-добрия възможен начин. Но ние не започваме от нулата, тъй като трансформирахме много канали и формати с основната цел да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти. Въпреки че е време да се сбогуваме с каталога, ние гледаме с вълнение към бъдещето, защото знаем,  че когато тази глава се затваря, започва друга, още по-вълнуваща“, допълни Конрад Грюс.

Решението за сбогуване с ИКЕА каталог върви ръка за ръка с продължаващата стратегия за дигитална трансформация на шведската компания. Наред с това веригата за домашно обзавеждане адаптира нови дигитални услуги и приложения, за да предостави още по-добро изживяване на клиентите си.

В контекста на цялостната трансформация, ИКЕА има стратегия за отваряне на няколко концептуални магазина от „ново поколение“. Те са в отговор на съвременните урбанистични нужди на клиентите от по-малки и по-съвременни магазини в центъра на града, с лесен достъп и възможност за избор от пълния асортимент на ИКЕА. През септември тази година Варна приветства първия такъв магазин, разположен на 8 000 кв.м., а съвсем скоро нов концептуален магазин ще отвори врати и в Пирея, Гърция.

Виртуалният музей на ИКЕА каталог можете да разгледате тук.

5 факта за каталога на ИКЕА:

  • 1951: Ингвар Кампрад сам съставя първия ИКЕА каталог, а на първата му корица се намира столът MK в кафява тапицерия. Отпечатан и разпространен в 285 000 екземпляра в южната част на Швеция, 68 страници. На шведски.
  • 1998: Първият каталог „ИКЕА в офиса“, достъпен в интернет, е специално издание, показващо само мебели за офиса. Амбицията тази година е била да се представи целия каталог онлайн, но поради сложността на ИТ системите, стартът е отложен.
  • 2000: Стартиране както на печатна, така и на дигитална версия на ИКЕА каталог.
  • 2001: Електронната търговия стартира за първи път в историята на ИКЕА – в Швеция и Дания.
  • 2016: В пиковата си година ИКЕА каталог е разпространен в 200 милиона копия, в 69 различни версии, 32 езика и на повече от 50 пазара.