„Преди да изчезне мъжът ми“ от Селя Ахава, авторката на „Неща, които падат от небето“ - #allistrend #allistrend

„Преди да изчезне мъжът ми“ от Селя Ахава, авторката на „Неща, които падат от небето“

На 13 ноември авторката на „Неща, които падат от небето“ Селя Ахава се завръща със смущаващата автофикция „Преди да изчезне мъжът ми“ (превод: Росица Цветанова, изд. Колибри). Възхвалявана и от критиката, и от читателите, няколко години след появата си във Финландия книгата все още предизвиква силни емоционални реакции.

Има изречения, които разделят времето на две: преди и след това. Изречения, които не можеш да изтриеш, колкото и да се разкайваш, да отричаш или да си ги вземаш назад по-късно… Мъжът ми си поема дъх… После казва: Винаги съм искал да бъда жена.

А жената иска да запомни мъжа си, преди да е изчезнал в женско тяло. Иска да запомни мъжа, когото си е мислела, че има – както Колумб е мислел, че е открил Индия. Иска да назове мъжа, който е престанал да бъде или никога не е бил мъж – както Колумб е назовавал островите по пътя си с имена, нито едно от  които не е останало непроменено. В едно успоредно повествование, допълвайки, съпоставяйки, смесвайки две съвършено различни и може би съвършено еднакви истории, Селя Ахава ни потапя с жестока откровеност в света на вечната несигурност, на непознатото и непознаваемото, на неочакваните страни на реалността и на трудното им приемане, на въпросите, които тя, жената, си задава, и които те, другите ѝ задават.

Родена през 1974 г., финландската писателка Селя Ахава е завършила драматургия и е писала сценарии за радиото и телевизията, както и за филмови проекти. Дебютният й роман излиза през 2010 г. и веднага бива забелязан от литературните среди, а втората й творба в този жанр, „Неща, които падат от небето“, получава наградата за литература на ЕС и е номинирана за престижния приз „Финландия“. Удостоена е и с наградата за разпространение на финландската литература „Факлоносци“.

„Преди да изчезне мъжът ми“ ще бъде представена онлайн през декември 2020 година с участието на авторката!