Петима изявени артисти-занаятчии демонстрират уменията си в АртЗона на международния панаир на занаятите в „Етър“ - #allistrend #allistrend

Петима изявени артисти-занаятчии демонстрират уменията си в АртЗона на международния панаир на занаятите в „Етър“

Мария Асенова, снимка: личен архив

Между 1. и 3. септември в обновеното експозиционно пространство на Кръстник-Колчовия хан на музей „Етър“ в Габрово се провежда инициативата АртЗона в рамките на XVIII Международен панаир на традиционните занаяти, организиран ежегодно на територията на музей „Етър“ с подкрепата на община Габрово и Министерството на културата.

Целта на АртЗона е да популяризира занаятчийската култура, като избрани майстори демонстрират на живо пред публика своя отличителен почерк в модерното приложение на традиционните занаятчийски техники. Посетителите могат да наблюдават уменията, да си купят готово изделие и дори да получат първите си уроци в даден занаят.

В тазгодишното си издание АртЗона посреща първия български лулар, привнесъл занаята от Чехия, Георги Тодоров-Гец, който запознава публиката със спецификите при изработката на двуделни лули. Лютиерът-иноватор Деян Денчев пък демонстрира тънкости при изработката на гъдулки. Авторската си техника показва създателката на арт кукли от естествени материали Мария Асенова, а майсторът плъстар Светлана Кампс разкрива тайните на сухо и мокро плъстене. Петър Бубев, творецът на оригами портфейли от кожа, демонстрира финиш и специфично сгъване.

Участниците са поканени от българските посланици на международната мрежа за занаятчии „Хомо Фабер“ – визуалният артист и професионален фотограф Росина Пенчева и музей „Етър“ в лицето на неговия главен уредник в отдел „Занаяти“ Росица Бинева. Подборът е направен на базата на 11-те критерии за изключителност на фондация „Микеланджело“ – автентичност, иновация, интерпретация, компетентност, креативност, майсторство, обучение, оригиналност, талант, територия и традиция.

Инициативата надгражда вече установеното партньорство между музей „Етър“ и Росина Пенчева покрай нейния авторски проект „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“, документиращ български майстори на редки занаяти.

На 2. септември в рамките на АртЗона проектът „Ръчно сътворено“ ще бъде представен от неговия автор. През лятото на 2022 г. тя запечатва моменти от посещения на работилници на шестима майстори на редки занаяти и ги представя под формата на фотодневник с текстове за занаятчиите.

Целта на „Ръчно сътворено“ е да провокира публиката да погледне към редките занаяти у нас от нова перспектива, да вдъхнови за развитие и адаптиране към днешния ден. Проектът изследва и връзката между занаятите и устойчивия начин на живот, търси каква е мотивацията на най-младите автори.

Четирима от петимата герои на „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“ могат да бъдат видяни на живо и в рамките на Международния панаир на традиционните занаяти.

Повече детайли за АртЗона и панаира на занаятите ще откриете на страницата на събитието в интернет fair.etar.bg

Дейността на едноименната организация на Росина Пенчева е съфинансирана по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ на Национален фонд „Култура“.