Община Велики Преслав е победител във втория Национален конкурс „Нестле за Живей Активно!“ - #allistrend #allistrend

Община Велики Преслав е победител във втория Национален конкурс „Нестле за Живей Активно!“

снимка: ПР

Инициативата заявява силен календар от активности за 2021 г.

Община Велики Преслав бе избрана за победител в Националния конкурс между общините на „Нестле за Живей Активно!“ 2020 г. Награждаването на най-активната община  в България се проведе днес, 28.01.2021 г., на специална онлайн церемония. Целта на конкурса е да награди общината, показала най-силни амбиции да промотира активния начин на живот и балансирано хранене на територията си.

В „Нестле за Живей Активно!“ през септември 2020 г. участие взеха общо 22 общини, а привържениците на инициативата извървяха заедно 26 658 976 крачки на 22 септември само в София. Дори и в условията на COVID-19 през 2020 г. в инициативата се включиха хиляди хора от различни населени места в страната, за които движението и спорта носят ползи и са в основата за  едно по-здраво бъдеще. В конкурса участваха общо 19 от 22 общини, като организираха за местното население различни инициативи с цел насърчаване на активното движение – пешеходни преходи, велопоходи, спортни турнири, нощно бягане, детско риболовно състезание и др., спазвайки всички мерки за безопасност. В предварителния етап на конкурса бяха избрани 7-те най-активни общини – Добрич, Бургас, Велики Преслав, Плевен, Берковица, Ардино и Брегово. Жури в състав: Асен Марков, главен секретар на Министерство на младежта и спорта, Мария Яровая, представител на НСОРБ,  волейболистът Евгени Иванов-Пушката и неговата съпругата Маруся Иванова, дългогодишни посланици на инициативата, Мария Тодорова, юрист на Нестле България избра община Велики Преслав, представляване лично от зам.-кметът по „Екология и хуманитарни дейности“  Нина Асенова, за  победител в Националния конкурс „Нестле за Живей Активно!“.

Наградата ще вдъхнови активния начин на живот на жителите

Голяма награда, която община Велики Преслав получи от Нестле България, e финансова подкрепа за реализиране на проект за спортно игрище и зона със спортни уреди на открито, които ще бъдат обособени в градския парк. Проектът ще помогне за подобряването и благоустрояване на жизнената среда в общината , както и ще вдъхнови активния начин на живот на жителите.

„Благодарим на всички общини, които се включиха в Националния конкурс „Нестле за Живей Активно!. Заедно доказахме, че можем да бъдем добрия пример за хората, като ги вдъхновяваме да се движат повече и да се хранят балансирано. Продължавайте да се грижите жителите във Вашите населени места да водят здравословен начин на живот и да бъдат активни, дори и по време на пандемия. Надяваме се заедно и с общи усилия да допринесем за  промяна в нагласите на обществото по отношение на здравословния начин на живот. Ще се радваме през 2021 г. в „Нестле за живей активно да се включат повече общини и посланията да достигнат до все повече хора“,  заяви Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България.

„Когато човек прави нещо с искрени чувства, не по задължение и принуда, е гаранция, че успява да се справи. Нашите съграждани бяха толкова сърцати, активни и нахъсани да спечелим. Победата ни е доказателство за това колко силен може да е духът. Когато имаме подкрепата на съгражданите, че нещата се случват и вървят в правилната посока, тогава можем да спечелим. Благодарим за подкрепата на Нестле България и желанието заедно да мотивираме гражданите да се движат активно  “, заяви Нина Асенова, зам.-кмет „Екология и хуманитарни дейности“ на Община Велики Преслав.

В конкурса „Нестле за Живей Активно!“ за 2019 г. с първо място беше отличена община Девня, която получи финансиране за модернизиране на детска площадка, кът за спорт и отдих. Нестле България ще продължи да насърчава българските общини в усилията им да подобряват ежедневието на жителите през 2021 г.,  давайки пример как дори във времена, в които трябва да се спазва социална дистанция, можем да бъдем активни, като се движим пеша и се разхождаме.

снимка: ПР

Повече информация за инициативата и активностите може да бъде намерена на Facebook страницата и официалния сайт на Нестле за Живей Активно!.

Инициативата Нестле за Живей Активно! е дългосрочна и мащабна и има за цел да промотира активния начин на живот и балансираното хранене в България. През последните 15 години инициативата даде възможност на българите да спортуват, да се движат и да се забавляват заедно с едни от най-обичаните спортни звезди. 50 от най-големите спортни звезди на България са били част от нея, сред които Нешка Робева, Йордан Йовчев, Евгени Иванов-Пушката, Йорданка Благоева, Тити Папазов, Сани Жекова, Тервел Пулев, Наско Сираков, Илияна Раева, Мария Гроздева, Тереза Маринова, Симона Пейчева, Армен Назарян, Екатерина Дафовска, Владо Николов, Сесил Каратанчева, Николай Желязков, Николай Гергов, Братан Ценов, Антонина Зетова, Нели Маринова, Страшимира Филипова и много други.

От старта на „Нестле за Живей Активно!“ през 2006 г. досега, инициативата е излязла от рамките на кампания и се превръща в национално движение. Повече от 450 000 българи са участвали през годините, а над 170 партньори подкрепят посланието за ползите от активен начин на живот. Тази година към добрия пример на „Нестле за Живей Активно!“, в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България, се включиха и 22 общини от цяла България, които призоваха своите граждани да станат част кампанията за активен начин на живот и балансирано хранене.