Няма да искате да забравите „Невидимият живот на Ади Лару“  - #allistrend #allistrend

Няма да искате да забравите „Невидимият живот на Ади Лару“ 

снимка: ПР

Този април българските читатели ще могат да се докоснат до една от най-обсъжданите и обичани книги на изминалата година – „Невидимият живот на Ади Лару“ от В. Е. Шуаб, която вече е по книжарниците с логото на издателство „Емас“. От излизането си през октомври вече близо шест месеца романът не слиза от класацията на „Ню Йорк Таймс“ и надхвърли половин милион продадени екземпляра, откриваме го и в селекцията за книга на годината на „Си Ен Ен“, „Гудрийдс“, „Амазон“, „Ентъртейнмънт Уикли“, „Опра Магазин“… Но защо толкова уверено превзе и омагьоса читателския свят? Едно е сигурно – книгата има душа. Историята на Ади, момичето, живяло три века с проклятието да бъде забравяно от всички, се е оформяла в съзнанието на талантливата си авторка Виктория Шуаб в продължение на цели десет години. И резултатът е истинско вълшебство, роман за жизнеутвърждаващата сила на любовта и за съзидателната сила на изкуството; за волята да си създадеш място на света, да обичаш по своя начин, да се изправяш и да продължаваш напред. Животът на Ади може и да бъде забравен, но историята ѝ не може да остави никого безразличен.

Аделин Лару, главната героиня на романа, се ражда във Франция в края на 17 век – но никой не помни това. Никой, освен самата Ади и дявола, с когото сключва сделка, за да избегне нежелан брак и обикновен живот; за да изпита свободата. Обаче да призовеш неназовани богове винаги има последствия. Ади охотно изтъргува душата си за безсмъртие, ала осъзнава твърде късно, че цената е болезнено висока – тя е обречена да бъде незабавно забравена от всеки, когото срещне по пътя си.

Следва приказно-тъжното пътешествие на Ади през времето, във вечен опит да окаже някакво влияние върху света и хората, които среща. Макар да е невъзможно да оставя следа или спомен след себе си, тя открива, че може да посажда идеи и да се стреми към тях, изпълвайки изкуството и музиката с ехо от присъствието си. Единственият спътник на Ади в пътешествието е нейният потаен дявол с хипнотизиращи зелени очи и единствената сигурност е, че ще я посети на годишнината от сделката. В самотата си тя няма друг избор, освен да го посрещне, да се помъчи да го разгадае и, кой знае, дори да го надхитри.

Но един ден във вековното ѝ проклятие зейва пролука – в малка антикварна книжарница в сърцето на „Манхатън“ съдбата среща Ади Лару с млад мъж, който не я забравя…

Виктория „В. Е.“ Шуаб е една от най-нашумелите фентъзи писателки в света и името ѝ често се настанява в класациите на „Ню Йорк Таймс“, „Ю Ес Ей Тудей“, „Инди“… В медиите я сравняват с Нийл Геймън по размах на въображението и заради таланта ѝ да създава толкова различни по стил и усещане светове.

Книгите ѝ са преведени на над дузина езика и някои от тях са напът да стигнат и до малкия, и до големия екран, а Шуаб вече е известна у нас с поредиците си „Цветовете на магията“ и „Чудовищата от Искреност“, с които е спечелила милиони читателски сърца.