Народи и земи - енциклопедия представя разнообразието от култури по света - #allistrend #allistrend

Народи и земи – енциклопедия представя разнообразието от култури по света

Пълна с увлекателни факти и зрелищни снимки, детската енциклопедия „Народи и земи” ви среща отблизо с повече от 80 култури от целия свят.

Направете обиколка из забележителни кътчета на планетата и се запознайте с техните обитатели. Открийте как якутите оцеляват в арктическите студове на Сибир и защо татуировките са толкова важни за маорите. От яномамите в тропическите гори на Амазонка до народа мяо в Източен Китай – това са уникални срещи с разнообразните и все по-крехки култури, с които е населен нашият прекрасен свят.

Детската енциклопедия „Народи и земи“ представя с увлекателни факти, снимки, карти и текстове над 80 култури от цял свят. Тя е част от портфолиото на престижното издателство DK, лидер в издаването на справочни и енциклопедични издания, а у нас излиза с логото на Книгомания (https://bit.ly/2IRLriF). Макар да е издание за деца, то би било интересно и поучително и за възрастни читатели заради интересния подбор на народи и теми като глобализация, имиграция, влияние на колонизация, урбанизация, националност, коренно население, социални общности. Стойностен и красив подарък за любознателни читатели, който възпитава уважение към енциклопедията като „царицата на книгите“, и създава потребност да се събират още такива издания в семейната библиотека. Това е добре представена енциклопедия с високо полиграфичексо качество и с комбинация от текстови и визуални елементи, обхващаща широк спектър от информация. Подходяща е за подарък за деца 8–14-годишна възраст.

Целта на „Народи и земи“ е да изгради представа за разнообразието от култури и да оцени общите черти, които свързват всички нас.

„Ние, хората, сме много общителни същества и споделяме едни и същи основни материални и емоционални нужди. И въпреки това съществуват многобройни и различни народи по света. Тази книга е създадена, за да ви запознае с общности, които вероятно няма да видите в ежедневието си, народи, с които делим планетата си, хора, чийто живот може да ви разкрие невероятните начини, по които сме се адаптирали към различната околна среда и житейските ситуации. Някои стилове на живот бързо изчезват и е важно да оценим с какво всеки човек и културна общност допринасят за нашето разбиране на човешкия живот“, разказва колективът от автори в предговора. 

В книгата се проследява пътят от годините на колониите до създаването на независими държави, но и търси отговори защо в голяма част от тях е запазена връзката с бившите колонизатори. Технологиите са друг фактор, който оказва силно влияние върху развитието на културите – от една страна, улесняват достъпа до храна, вода, енергия, образование, работа, но от друга се стига до изчезване на стари занаяти и обичаи, намалява сръчността да творим с ръце и разнообразието на културни идентичности. Глобализацията води до по-добро здравеопазване и зачитане на човешките права, но с разпространяването на една и съща мода например, започваме да си приличаме все повече и изчезва оригиналната ни култура.

Всеки народ е представен отделно и по континенти, като е отбелязано на карта коя територия населява. На Земята има 195 независими държави и съществуват 50 зависими територии, управлявани от Франция, Австралия, Дания, Нова Зеландия, Норвегия, Великобритания, САЩ или Нидерландия. Днес сме близо 8 милиарда души на планетата и най-важните фактори, които ни отличават и формират, са храна, образование, местоживеене, религия, език, здравеопазване. Макар да се делим на множество националности, да говорим различни езици и да изповядваме различни религии, дълбоко в себе си се борим за едно и също – достатъчно храна и вода, спокойно и сигурно място за живеене, здравословен и щастлив живот.

Някои от най-интересните и по-малко познати народи, за които ще прочетете в енциклопедията „Народи и земи“, са следните:

  • ОТАВАЛЕНИ: те са потомствени търговци и са сред преуспяващите групи на коренно южноамериканско население и привличат посетителите със своя пазар от стотици години. Говорят кечуа – един от езиците на инките, и много от обичаите и ритуалите им водят корените си именно от тази древна култура. По-късно са повлияни от испанските колонисти, които се възползвали от традиционните им занаяти и тъкачески умения.
  • ЯНОМАМИ: те са пазителите на джунглата и живеят от хиляди години по поречието на Амазонка, като се препитават с лов и риболов и дребно земеделие. Бъдещето им обаче е застрашено, тъй като в териториите им на обитание е открито злато през 70-те години на ХХ в. и златотърсачите им донасят множество инфекциозни болести.
  • ХУЛИ: племето хули обитава централните планини на Папуа Нова Гвинея. Обикновено боядисват лицата си с охра и носят пера и перуки в чест на една от птиците, които почитат. Заради грижите по косите и перуките си често мъжете спят с неудобно подпрени глави, за да не смачкат формата й.
  • САМОАНЦИ: двете неща, с които са най-известни, са танците и татуировките. Танците е аспект на културата им, останал почти непроменен след контакта със западната цивилизация. Татуировките по традиция се правят с глигански зъб, потопен в мастило от пепел. На татуирания се пеят песни, за да го разсеят. Готовата татуировка се натрива с кокосово масло. Традиционните татуировки се правят със седмици, но днес се използват бързи и съвременни методи. Мъжките татуировки са от коляното нагоре до долната част на гърба и корема. Женските са около китките и над коляното.
  • МАОРИ: те са първите заселници на Нова Зеландия от края на 13. век. Културата на маорите е все още силна, макар мнозина да водят западен начин на живот. Новозеландският отбор по ръгби изпълнява движения от маорския ритуален танц хака преди началото на мачовете, с което го прави популярен по света. Хака по традиция се изпълнява в началото на военни действия, за да обедини хората и да им вдъхне смелост.
  • „Речните хора“ от р. Сепик, Нова Гвинея – народът на Среден Сепик е известен със своите изкуства и дърворезба. Духовните постройки са пълни с маски на техни прадеди, митични същества и духове на природата. Маските имат сложен смисъл и разнообразно духовно приложение. Някои от тях са с изплезени езици, което е знак за агресия към враговете на клана.

Любопитни факти: 

  • Антарктида е единствената територия, която не е притежание на никоя държава. Претенции към нея са предявявали Австралия, Аржентина, Британия, Чили, Франция, Нова Зеландия и Норвегия, но през 1961 г. 53 държави подписват Договор за Антарктида, съгласно който никоя държава не може да притежава този континент. Днес там има само научни бази.
  • Най-голямата държава е Русия – 17 098 242 км2.
  • Най-малката държава е Ватикана – 0,44 км2.
  • Най-разпространеният език е китайски мандарин, говорен от 918 млн. души.
  • Градът е с най-многобройно население е Токио – 37 млн. души в целия метрополитен.
  • Островът с най-многобройно население е Ява – 141 млн. души.
  • В света съществуват около 6000 говорими езика. Най-използваните са китайски, английски, хинди и испански.