Луксозно издание на „Нарисуваната целувка” вече е на пазара  - #allistrend #allistrend

Луксозно издание на „Нарисуваната целувка” вече е на пазара 

Книгата разказва коя е жената от шедьовъра на Густав Климт „Целувката”

Преди година за първи път на български език издателство „Кръг” представи на българските читатели книгата „Нарисуваната целувка”. Авторката Елизабет Хики разказва увлекателната историята, скрита зад най-известната картина на виенски художник Густав Климт „Целувката”. Разкрива страстната любовна история между него и вечната му муза – Емилие Фльоге.

Книгата пожъна изключителен успех и бързо стана една от любимите на читателите. Това е и причината от „Кръг” да реагират на големия интерес с ново луксозно издание на „Нарисуваната целувка” с твърди корици. Този път дизайнът е дело на Стоян Атанасов. Майсторският превод на текста отново е на Маргарита Терзиева.

През 1944-та Емилие Фльоге живее с племенницата си в малка къща в провинцията, след като е избягала от Виена заради нацистите. Рисунките на Густав Климт на жени, които той познава, обича и рисува, а често и трите едновременно, са единственото, което е успяла да запази от предишния си живот. Те освобождават спомени от миналото…

През 1886 г. Виена е град на бохемски кафенета, големи оперни театри и процъфтяваща артистична общност. Тук 12-годишната Емилие среща за първи път противоречивия либертарианец, художника Густав Климт, нает от баща й, за да й дава уроци по рисуване. Климт разкрива пред нея свят на разпуснати художници, безразсъдни модели и декадентско висше общество. Свят, който едновременно я ужасява и вдъхновява.

„Нарисуваната целувка” проследява историята на Емилие, как тя израства и разцъфва от наивно младо момиче до един от най-желаните модели в Европа и най-вече до любим модел и любовница на Густав Климт. Провокативна любовна история, която оживява културните среди на Виена, „Нарисуваната целувка” е толкова завладяваща, колкото и самата творба на Климт.

С този роман Елизабет Хики създава човек от плът и кръв от малкото факти, с които разполага за живота на Емилие Фльоге. Бохемската атмосфера от предвоенния виенски период е предадена автентично и живо. Героите оживяват от страниците. Самата Хики е родена през 1971-ва в Луисвил, Кентъки. Завършила е Columbia university, USA и живее със семейството си в Портланд.