„Култура.БГ“ по БНТ1 навърши 10 години - #allistrend #allistrend

„Култура.БГ“ по БНТ1 навърши 10 години

снимка: Антон Иванова

Екипът отбеляза празника с пожелания към верните си зрителите

Предаването за култура на БНТ навърши 10 години. „Култура.БГ“ се излъчва за първи път на 6 декември 2010 г. и до днес е единственото по рода си в телевизионния ефир. С времето, то се превърна в събирателен образ на културния живот в страната ни. И е мястото за дискусии по важните теми с лицата от света на културата.

Днес водещи на „Култура.БГ“ са Александра Гюзелева, Анна Ангелова и Димитър Стоянович, които всеки делничен ден говорят за култура, изкуство, човешки ценности и значими теми и събития от България и света. В предаването са гостували световноизвестни личности, художници, писатели, артисти и хора от цялата палитра на културния живот, които предлагат дискусия върху значението на изкуствата, книгите, сцената, музиката, поезията и всичко най-интересно от културния живот.

Какво е означава предаването „Култура.БГ“ за водещите и за екипа зад камера – те споделят емоциите си специално за своя празник:

Когато говорим за култура, не става дума само за изкуство. Културата е това, което ни ръководи във всяка една постъпка и отношение с хората в ежедневието ни“, казва водеща Александра Гюзелева.

Културата е най-чувствителната част от тъканта на едно общество. Тя може да го формира, а може и да го деформира. Ето защо през всички тези години сме се стремили към добрия вкус, различните гледни точки и смисленото телевизионно съдържание. Стремили сме се както да бъдем в центъра на събитията, така и да поглеждаме отвъд тях. Да не забравяме историята, но и да ни е грижа за бъдещето. Това е постижимо само с екипна работа, споделени ценности и подкрепата на аудиторията. Затова благодаря на всички, с които споделихме времето и пътя. Път, по който ще продължаваме да вървим заедно. Защото да правиш такова предаване  е не просто мисия или кауза, а начин на живот. 9 години и половина от тези 10, са част от моя живот, затова празникът е както професионален, така и много личен.“, споделя водещата и един от продуцентите на предаването Анна Ангелова.

За мен предаването „Култура.бг“ е възможност всеки ден да говоря за нещата, които така или иначе съставляват живота“, признава водещият Димитър Стоянович.

Предаването „Култура.бг“ винаги е било мисия. И ще продължи да бъде. През годините от остров то се превърна в архипелаг, който приютява всички, за които духът не е без значение.“, категорична е редакторът на предаването Светла Стайкова.

„За 10-те години работа в „Денят започва с култура“/“Култура.бг“, мога да кажа, че това беше школата ми за правене на телевизия. Не мисля, че
имам поводи да се срамувам от каквото и да било. Смятам да нямам и през следващите 10.“, признава Николай Колев, бивш водещ на предаването и
настоящ продуцент.

Вече 10 години, предаването „Култура.БГ“ е единственото ежедневно предаване в българския ефир, посветено на културата. Започнало като „Денят започва с култура“, а днес известно като „Култура.бг“, предаването успешно успява да се наложи като територия за анализи и дискусии за всичко най-интересно, ново и случващо се в сферата на културата и изкуството у нас и по света. Водещи на предаването са Александра Гюзелева, Анна Ангелова и Димитър Стоянович и можете да гледате всеки делничен ден от 11 часа по БНТ1.