Конференция за климата във Френския институт - #allistrend #allistrend

Конференция за климата във Френския институт

Люк Харди, снимка: ПР

Специален гост на събитието е френският природозащитник, пътешественик и предприемач Люк Харди 

На 28 март от 10 ч. в зала “Славейков” на  Френския институт в България ще се проведе конференция “Планини, красота и предизвикателства”. Темата е измененията в климата и техните последствия в глобален и локален план с фокус върху климатичните предизвикателства пред българските планини. Входът е със задължителна регистрация, която може да се извърши тук: https://bit.ly/3JyLolJ

Форумът е част от събитийния календар на Френския институт и от програмата на фестивала “Дни на предизвикателствата”, която между 29 и 31 март се провежда в кино Люмиер. Съорганизатори са още Френското посолство, Министерство на околната среда и водите, Българска фондация биоразнообразие и магазини “Стената”

Конференцията ще открият Нейно Превъзходителство Посланикът на Република Франция г-жа Флоранс Робин и Директорът на Френския институт в България г- Пиер Колио. Специален гост е полярният изследовател, филмов продуцент и вицепрезидент на Френския зелен кръст Люк Харди. Модератор на програмата е Любомир Попйорданов, основател на фестивала “Дни на предизвикателствата:” и председател на УС на „Планини и хора – Асоциация на планинските водачи в България“.

Сред  официалните лица, които ще вземат активно участие в конферентната програма са г-н Борислав Сандов, заместник министър-председател за климатичните промени и министър на околната среда и водите,  г-н Тома Белев, заместник-министър на околната среда и водите и Александър Дунчев, народен представител от ПП „Продължаваме промяната“.

Ще бъде представен казусът на  Седемте рилски езера, в който се пресичат антропогенен натиск и климатични предизвикателства. Изложението ще продължи с дискусия за овладяване на туристическия поток и неговия отпечатък върху екосистемата на Рилски езера и качествата на изживяването. Резултатите и изводите от работата на доброволческия лагер на Българска Фондация Биоразнообразие, проведен през 2021 г. ще представят Г-жа Йорданка Славова, г-н Боян Зафиров, г-н Емил Тачев и г-н Владимир Милушев, директор на Национален парк „Рила“.

Като предпремиера от кино програмата на фестивала “Дни на предизвикателствата” присъстващите на конференцията ще могат да се насладят на въздействащ филм за ски преход от Шамони до Цермат “Високият път, който следва ледниците”/Алпи 2021 г. (продуцент и оператор Кристоф Рейла, със субтитри на български).

Фестивалната програма за “Дните” между 29 и 31 март в кино Люмиер на всички филми, презентации, работилници и интерактивни панели може да бъде разгледана на www.predizvikatelstva.com

Повече за Люк Харди и филма The Persuit of Endurance, част от програмата на фестивала вижте тук