Как едно куче на име Беър спасява коали - #allistrend #allistrend

Как едно куче на име Беър спасява коали

снимка: Viasat Nature

Куинсланд, Австралия бе ударен от опостушителни пожари в австралийското лято на 2020-та, които отнеха живота на около милиард животни. Не само пожарникарите се бореха с този истински ад, обаче.

Новият документален филм по Viasat Nature „Беър: Героят на коалите“, който дебютира на 2 януари в 13:00 часа, показва героичната битка на смел екип. Интегрална част от него е Беър („Мечка“) – невероятно куче, търсач на коали, на когото много малки космати приятели дължат живота си.

Водещият, блогър и активист в дивата природа Тайсън Майр проследява невероятната работа на кучето Беър и екипа му, докато спасяват и помагат на ранени коали в опожарената пустош. Ето малко повече за това:

Кой е Беър, „Героят на коалите“?

Беър е коли, смесен порода австралийско работно куче; той е обучаван в продължение на две години да открива коали. Невероятно енергичен е и се чувства най-добре, когато работи, защото носът му е дресиран да открива миризми, които го водят до коалите. Първоначално е обучаван да помага при изучаване на живота на коалите, но сега е дори още по-полезен. Той е различен от другите кучета търсачи и спасители, понеже е обучаван да търси коали по миризмата на козината им, а не на изпражненията. По този начин има по-голям шанс да ги отрие докато са живи.

Защо е важно спасяването на коалите?

Коалите са единствени по рода си и се намират само в източната част на Австралия. В началото на 20-ти век видът почти изчезва поради лова заради кожите им, но за щастие в последствие са защитени като „застрашен вид“.

Те се хранят единствено с евкалиптови листа, не могат да мигрират и могат да създават потомство от само една коала на година, след като станат над две-годишни.

Живеят на колонии и са особено застрашени от пожарите, които опостушават континента. Тъй като метаболизмът им е бавен, като цяло са бавно подвижни, което още повече ги затруднява да избягват пламъците.

снимка: Viasat Nature

Наистина ли има толкова много пожари в Австралия?

Пожари се случват доста често на австралийския континент, те са част от промените в климата, но пожарите от края на 2019-та и началото на 2020-та (вече печално известно като „Черното лято“) бяха по-интензивни: над 18 млн. хектара земя бяха обгорени, над  6,000 сгради – унищожени, а 34 души загинаха, включително някои от пожарникарите, борещи се със стихията. Но най-големият и катастрофален удар бе за животните!

За щастие съществува Беър, изключително куче – търсач и спасител, което може да открие до 15 коали само за няколко дни, за да бъдат откарани в болница, където още хиляди ранени животни като тях получават помощ. Около половината от коалите, лекувани в болниците, в крайна сметка биват върнати обратно в дивата природа, където могат да се възпроизвеждат.

Благодарение на Беър и други негови четириноги „колеги“ може и да имаме шанс да престанем да използваме думите „застрашени“ и „изчезнали“, когато говорим за коалите.

Присъединете се към „Беър: Героят на коалите“ от 13 часа на 2, 10 и 17 януари, само по Viasat Nature.