Излезе "Свирепа зима" от Ким Фебер и Йени Педерсен - #allistrend #allistrend

Излезе „Свирепа зима“ от Ким Фебер и Йени Педерсен

Най-новото заглавие на издателство „Емас“ идва от Скандинавието, „Свирепа зима“ от датската двойка Ким Фебер и Йени Педерсен. Двамата са популярни журналисти в родната си Дания и това е дебютът им в художественото писане, но резултатът е отличен – напрегнат и консистентен сюжет с високи залози, двама разследващи полицаи с реалистични, многопластови характери, стил, съчетаващ атмосферния скандинавски ноар и интригата на класния политически трилър. Йени е дългогодишна новинарска водеща и криминална репортерка по националната телевизия, а Ким работи за най-големия вестник в страната. Затова и двойката умело вплита в задъханото действие наболели теми като тероризъм, миграционен натиск, ксенофобия, институционално бездействие, задкулисие.
Ужасяващо убийство разтърсва провинциално датско градче. Мъж е открит пребит до смърт, а съпругата му е безследно изчезнала. Няма свидетели, улики или мотив.
Мартин Юнкер е изгубил престижната си позиция в участъка на Копенхаген заради сериозна професионална издънка и е изпратен в провинцията, където единственото предизвикателство са обитателите на местния бежански център. Изненадващо на бюрото му се озовава новият случай на брутално убийство.
Бившата полицейска партньорка на Мартин Сине Кристиансен с нетърпение очаква да прекара празниците в компанията на семейството си, но бързо се сбогува с плановете за спокойна Коледа, когато в сърцето на Копенхаген мощна бомба отнема живота на 19 души.
Анонимен сигнал насочва Сине и досега безнадеждното разследване в нова ужасяваща посока, а новооткритите следи по случая на Мартин го отвеждат до настъпилия терор в столицата…