„Екатерина“ – телевизионна премиера на документален филм за Екатерина Каравелова по БНТ 1 - #allistrend #allistrend

„Екатерина“ – телевизионна премиера на документален филм за Екатерина Каравелова по БНТ 1

Продукцията е в чест на 160-тата годишнина от рождението на една от най-забележителните жени на България – Екатерина Каравелова

На 30 януари 2022 г. (неделя) от 19:00 часа, БНТ 1 ще излъчи телевизионната премиера на документалния филм „Екатерина“. Филмът е копродукция на обществената телевизия и е посветен на живота и дейността на забележителната българка Екатерина Каравелова.

Документалният филм е биографичен разказ по дневника – календар на Екатерина Каравелова. Едно „лично време”, проектирано върху драматични за нашата история десетилетия (1860 г. – 1947 г.), което разкрива забележителните стоицизъм и гражданска непримиримост на знаменитата българка. Качества, които чуждестранните кореспонденти през Сръбско-българската война описват: „От цялото останало население на София, г-жа Каравелова беше единственият мъж.“

„ Екатерина “ е дебютния филм на режисьора Бояна Топчийска. Тя е завършила филмова режисура в Нов Български Университет, носителка е на награди за студентски филми, отличия за сценарист, участва в късометражни филми и в театрални представления за деца и възрастни. Сценарист на документалния филм за Екатерина е Юрий Дачев, оператор е Георги Гвоздев, а композитор – Александър Костов. В ролите на Екатерина зрителите ще видят Божидара Цекова, Елица Костова, Ива Николова, а в ролята на Петко Каравелов влиза Адриан Филипов.

Българската национална телевизия е най-големият продуцент на телевизионно кино, а филмът „Екатерина “ е част от филмопроизодство на обществената телевизия. Лентата е заснета през 2021 г. и е с продължителност 54 минути. Тя е създадена с подкрепата на Българска Национална Телевизия, „Джули Марули Ентертеймент“ ЕООД и НФЦ, а продуцент на филма е Павел Павлов и компания „Фул Муун Улф“ ЕООД.

Гледайте „Екатерина“ на 30 януари 2022 г. от 19:00 ч. по БНТ 1 .