Един от всеки пет пациенти има симптоми на хронична умора и стрес - #allistrend #allistrend

Един от всеки пет пациенти има симптоми на хронична умора и стрес

снимка: ПР

Лекари, учители, полицаи и компютърни специалисти са сред най-уязвимите

Все повече пациенти търсят лекарска помощ при проява на продължителна отпадналост, стрес и цялостно неразположение. Симптомите, обединени под общото определение „умора“, не зависят от конкретен орган, а засягат целия организъм, поради което изискват специфично лечение.

„От медицинска гледна точка умората е неспецифичен симптом, което означава, че има много възможни причини и съпътства много различни състояния“, споделя д-р Захаринка Гочева, педиатър и общопрактикуващ лекар. „Наблюдавам нарастваща тенденция – при мен идват все повече пациенти със симптоми на изтощение, липса на енергия и концентрация. По мои наблюдения приблизително един от пет или шест възрастни пациенти има симптоми на хронична умора и стрес“, казва д-р Гочева. „В моята практика виждам все повече пациенти с тези оплаквания през пролетта и в края на зимата“, допълва тя.

Според д-р Гочева същата тенденция се наблюдава при представители на определени професии. „Някои професии са по-рискови. Такива са учителите, лекари, адвокати, компютърни специалисти – предимно хора на интелектуалния труд, свързан с голяма отговорност.“

Неслучайно бърнаут – синдромът на професионалното изчерпване, е спряган за една от най-актуалните болести на 21 век. Най-често се изразява в повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Без да има строга дефиниция, бърнаутът се разглежда като професионален феномен, който влияе върху всички аспекти на личността – физиологични, емоционални, поведенчески. По данни от проучване на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, 70% от лекарите в България страдат от този синдром.

Един от най-успешните начини за преодоляване на състоянието на стрес и умора и поддържане на добрата форма и тонус на организма е чрез подсилване с естествени продукти, богати на полезни вещества. По думите на д-р Гочева приемането на натурални продукти с доказана полезност е най-физиологичният и естествен начин за тяхното усвояване, тъй като те съществуват свободно в природата и човекът по време на своята еволюция е привикнал да ги употребява не само като храна, но и като лекарство.

Такива са например червените плодове – боровинка, черен бъз, къпина, малина и др., които са изключително полезни със своите антиоксидантни и укрепващи свойства. Голяма част от ползите от червените плодове се дължат на високото съдържание на флавоноиди в тях. Червените плодове, познати в медицината и като цианидин, са известни със своите имуностимулиращи свойства и имат доказан ефект срещу вируса на грипа.

На базата на естествените природни продукти и след дългогодишни изследвания и опит, италианските учени от Aboca създават мултинатуралния продукт Natura Mix Advanced Подсилване, който се бори по специфичен начин с „умората“, проявяваща се като отпадналост, стрес и умора. Natura Mix Advanced Подсилване е 100% натурален продукт, богат на ценни вещества като витамини, минерали, липиди и аминокиселини, естествено съдържащи се в пчелното млечице, ацеролата и червените плодове – боровинка, черен бъз, къпина и ацерола.

Изключително полезен, но недотам популярен плод, ацеролата е богата на витамини В1, В2 и В3 и се счита за лидер по съдържание на витамин С сред всички други плодове. Освен мощен природен имуностимулатор, ацеролата нормализира кръвното налягане, притежава силни противовъзпалителни свойства и доказано повишава имунитета на организма.

Пчелното млечице, което е друга основна съставка в Natura Mix Advanced Подсилване, съдържа белтъчини, близки до тези на кръвната плазма, а също така и липиди, захари, витамини от групите А, Е, Д и В, естествен антибиотик и други биологични активни вещества. Доказани са и редица положителни въздействия на пчелното млечице върху човешкия организъм – повишава физическата активност, успокоява централната нервна система, подобрява паметта, има антибактериален и противовирусен ефект и много други.

Natura Mix Advanced Подсилване е подходящ в периоди на изтощение и умора, при възстановяване след боледуване, смяна на сезони и изтощителни ежедневни дейности. Подходящ е за възрастни и деца, като не предизвика възбуда или нарушаване на съня. Продуктът е с приятен вкус и се приема лесно благодарение на бързото разтваряне в устата или в предпочитана течност.

„Освен при умора, бърнаут синдром и стрес, Natura Mix може да се използва за възстановяване след прекарана Covid-19 инфекция. При около 50% от преболедувалите се наблюдава обща умора, отпадналост, главоболие, болки в ставите, когнитивни смущения. Предвид съдържанието и действието на натуралните съставки на Natura Mix Advanced Подсилване, бих го препоръчала като допълващо  средство в лечението на синдрома на продължителния Covid-19. Такива са и препоръките на редица медицински ръководства за лечение – витамин С, витамини от групата В, антиоксиданти, микроелементи и противовъзпалителни средства“, споделя д-р Гочева.

Д-р Захаринка Гочева завършва Медицинска академия – София през 1986 г. Преминава през всички етапи на извънболничната педиатрия – училищен лекар,  спешен педиатър, участъков педиатър. От 1999 г. има придобита специалност по педиатрия, а от 2002 г. – по обща медицина. От 2000 г. работи като общопрактикуващ лекар в 29 ДКЦ – София, като повече от 2200 от пациентите ѝ са деца до 18 години /една от най-големите детски практика в страната/. Носител е на наградата на БЛС за Лекар на годината на гр. София за 2012 г., както и на наградата Педиатър на 2018 г. на Българската Педиатрична Асоциация