Високите нива на окситоцин могат да забавят до 60% стареенето на кожата - #allistrend #allistrend

Високите нива на окситоцин могат да забавят до 60% стареенето на кожата

снимка: ПР

До 60% забавяне на стареенето на кожата при повишени нива на оксидоцин отчита скорошно клинично проучване. То е проведено от Козметичния дерматологичен център McLean, Вирджиния, САЩ, под ръководството на д-р Никол Хайре, възпитаник на Масачузетския технологичен институт.

Участникът в пилотното проучване с най-високи нива на хормона (306 pmol/L/24 hr) е на 57 г. В живота си тя е използвала само базисна грижа за кожата и се е излагала редовно на слънце (ниво 5 от 7). Въпреки това тя регистрира SAS резултат (възраст на кожата/Skin Age Score) 23, което е с 60% по-ниско от очакваното за нейната възраст.

Положителният ефект от окситоцина, наричан още „хормон на любовта“, отдавна е обект на изследвания от учените. Например, в проучване от 2019 г. експертите потвърдиха, че хората активно произвеждат хормона окситоцин по време на периода на ухажването и комплиментите. Той е този, който блокира стреса и дава усещане за сигурност, доверие и щастие. Окситоцинът също стимулира собствения имунитет на кожата и намалява риска от възпаления. Друго проучване, публикувано в British Journal of Dermatology, показва, че окситоцинът участва и в превенцията на стареенето.

Често казваме, че влюбените хора сякаш сияят отвътре – това е, благодарение на окситоцина. Той активно регенерира и оксигенира (насища с кислород) кожните клетките и така създава ефекта на естествен блясък. Той също така блокира действието на кортизола, хормон на стреса, което допринася за свежа и здрава кожа.

Популярният дерматолог от Ню Йорк Елиза Лав междувременно установи на практика, че състоянието на кожата пряко зависи от нивото на кортизола:

„Почти всички кожни заболявания се влошават от стреса. Моите пациенти с лека екзема, псориазис или акне често откриват, че не могат да контролират симптомите си, когато са под стрес. Управлението на стреса е ключова част от правилния режим на лечение. Когато сме спокойни и щастливи, кожата също е щастлива“, споделя тя пред Sunday Edit.

Всички тези научни факти са добро напомняне за това колко е важно да бъдеш в хармония и да се грижиш за себе си. Един сигурен начин за намаляване на стреса, препоръчан от шведския козметичен бранд FOREO, e професионалният ритуал за грижа за кожата и почистване на лицето с LUNA 3 в уюта на собствения ви дом. С 8000 звукови пулсации T-Sonic™, устройството ефективно почиства кожата, облекчава мускулните скоби и дори главоболието, причинено в резултат на мускулно напрежение. LUNA 3 помага и за изглаждане на бръчките, подчертава скулите чрез лимфодренажен масаж и тонизира кожата на лицето.

Устройството предлага 4 режима за антистрес и анти-ейдж СПА терапия в уюта на собствения ви дом. Можете да изберете подходящия в приложението FOREO For You, в зависимост от вашите желания. Нека ви разкажем накратко за всеки един от тях.

Eyes on the Prize (2 минути)

Идеален за масаж на околоочната област. Този режим комбинира пулсации с ниска и висока интензивност, което ви позволява да тонизирате и стегнете кожата без риск от нараняване.

Nothing but Neck (2 минути)

Стяга и укрепва една често подценявана зона – шията и деколтето. Когато се използва редовно, помага за бъдещето избягване на сериозни козметични интервенции.

Contour Crazy (4 минути) 

Гарантира контурен ефект без грим. След масажа скулите моментално се оформят и линията на челюстта става по-видима и изящна.

Mouth Magic (2 минути)

Тонизира зоната около устните, която също се счита за важен индикатор за възрастта. „Чао-чао“ мимически бръчки.

Всеки от режимите ще ви помогне да постигнете перфектния резултат в грижата за кожата за кратко време, за да можете да повишите самочувствието си и да сияете, докато общувате с любими хора или правите любимите си занимания.

В България продуктите на FOREO могат да бъдат закупени на www.foreo.com, както и от магазина на Notino в Paradise Center и онлайн на www.notino.bg. Актуалната препоръчителна цена на LUNA 3 е 418 лева. Продуктът бе пуснат на пазара през 2020 г. и вече е любим на популярни личности като Рита Ора и Криси Тейгън. Освен че осигурява професионално СПА почистване на лицето в домашни условия, LUNA 3 предлага нежен анти-ейдж масаж за сияен и младежки вид, който всеки може да постигне от комфорта на собствената си всекидневна или баня.