Зелена алтернатива на еднократните найлонови торбички за плодове и зеленчуци в Lidl - #allistrend #allistrend

Зелена алтернатива на еднократните найлонови торбички за плодове и зеленчуци в Lidl

снимка: ПР

Мрежи за многократна употреба за насипни плодове и зеленчуци в цялата верига у нас

Green Bags – торбички, тип мрежи за насипни плодове и зеленчуци за многократна употреба предлага вече Лидл България в магазините си в цялата страна.

Всеки клиент може да открие зелената алтернатива на еднократните найлонови торбички в сектор „Плодове и зеленчуци“. Наличини са във всички магазини на веригата на цена от 1,49 лв за комплект от 2 бр. мрежички. Всяка тежи по 8 грама, които автоматично се приспадат от теглото на стоките при претегляне на касата чрез баркод етикет.

Мрежите са от 100% чист и рециклируем полиестер и са устойчиви на разкъсване. Допълнителен плюс е, че могат да се перат и в пералня на 30 градуса. Те са с размери 34 х 30 см и издържат до 5 кг тегло.

Зелената алтернатива на еднократните найлонови торбички е поредна стъпка на веригата в изпълнение на цялостната стратегия за пластмасата REset Plastic. Тя обхваща пет сфери – намаляване употребата на пластмаса, редизайн, рециклиране, премахване на пластмасов отпадък от околната среда и проучвания за иновации. Като част от стратегията компанията си поставя две сериозни цели: да намали съдържанието на пластмаса в опаковките на продуктите от собствените си марки с 20%, както и да направи 100% от тях максимално рециклируеми до 2025 г.

Компанията вече реализира редица мерки по страгетията, като още през 2018 г. намали теглото на тарелките за прясно месо собствена марка. Така годишно спестява над 30 тона пластмаса. През октомври тази година Лидл България надгради мярката с въвеждането на нови, още по-щадящи околната среда тарелки за прясно месо – направени от над 90% рециклирана пластмаса, рециклируеми и спестяващи до 16% пластмаса на опаковка. От 2020 г. във веригата не се предлагат и пластмасови изделия за еднократна употреба като чашки, чинийки, прибори, сламки и други. Само тази мярка доведе до спестяването на 51 тона пластмаса годишно спрямо 2017 г.