Viasat History в търсене на Скритата гробница на Клеопатра - #allistrend #allistrend

Viasat History в търсене на Скритата гробница на Клеопатра

снимка: Viasat History

След векове търсене, гробницата на Клеопатра още не е открита, но изглежда, че няколко скорошни открития могат да ни доближат до мястото на вечен покой на последната кралица на Египет.

„Скритата гробница на Клеопатра“ – документален дебют в четири части по Viasat History от 3 октомври – вторник в 22:00 часа – също търси гроба на жената-фараон и събира улики с помощта на 3D модели, възстановки и посещения на оригиналните обекти. Малко повече детайли за досегашните изследвания тук.

Мястото на вечен покой на Клеопатра е обвито в мистерии, точно както и обстоятелствата около нейната смърт. Египетската кралица слага край на живота си заедно със съпруга си Марк Антоний през 30 г. пр. Хр., след като римският император Октавиан нанася съкрушително поражение на египетската армия и двойката решава, че императорът няма да покаже никаква милост към тях.

Според легендата Антоний се пронизва сам в сърцето, а за Клеопатра се твърди, че дала на отровна змия да я ухапе по ръката, което причинило смъртта й, но хроникьорът Плутарх казва, че всъщност никой не знае със сигурност какво се е случило. Той подозира, че кралицата е скрила смъртоносна отрова в един от гребените си, докато други смятат, че може би се е намазала с отровен балсам. Сега мнозинството е на мнение, че тя се е самоубила, пронизвайки се с игла, потопена в отрова. 

Но къде е гробницата на кралицата сега? Катлийн Мартинес, известен изследовател, е убедена, че Клеопатра е погребана в древния египетски град Тапосирис Магна, на 50 км. западно от Александрия, в тунелна система, дълга километри, под храм в чест на Изида. Тя била една от най-популярните богини в египетския пантеон, символ на силата на жената, майчинството и династичната легитимност, а Клеопатра често била идентифицирана с нея, така че би имало логика да положат кралицата под храма на тази богиня.

Разкошният живот, който е водела, кара Мартинес да търси огромна гробница и в хода на проучването си тя разкопава 21 гробници, някои от които съдържат мумии, чиито езици са заменени от златни слитъци, така че да могат да говорят и в задгробния живот. Изследователката смята, че тези някога богати хора са погребани тук преди 2 000 години, за да са близо до Клеопатра. Още една подсказка, която я свързва с Тапосирис Магна, е миниатюрно копие на някогашния фар на Александрия, което също е намерено тук. Клеопатра харесвала зданието – едно от чудесата на древния свят, което някога стояло пред кралския квартал.

В хода на 15-те години проучвания, Катлийн Мартинес не открива гробницата на Клеопатра, но не се отказва, макар голяма част от тунелите да се намират под вода. Тя е убедена, че гробницата трябва да е някъде там. Но дали е на прав път?

Клеопатра е последната кралица от династията на Птолемеите, която управлява Египет почти 300 години и не оставя след себе си никаква следа: не са открити гробници на техни фараони, така че можем само да гадаем как изглежда мумията на Клеопатра, ако изобщо има такава. Някои изследователи предполагат, че тя е последната кралица, погребана по този древен начин, но реално няма никакво доказателство за това.

Всъщност има оцеляло едно единствено изображение на самата кралица в Египет, на стената на античния оракул на 800 км от Александрия, в модерния град Кифт.

Някои вярват, че Клеопатра е погребана в Александрия, но голяма част от този град също е потопена от природни бедствия. Периодично повтарящи се земетресения и цунамита са опустошавали Александрия и според учените голяма част от древния град сега се намират на 8 метра под морското равнище.

Ако Клеопатра е била погребана там, нейната гробница почти със сигурност е била погълната от вълните и покрита с няколко метра седимент. Дали някога ще открием следа от нея?

Viasat History представя премиерата на „Скритата гробница на Клеопатра“ – на 3 октомври, в 22:00 часа.

Този октомври – всеки делник от 22:00 часа – Viasat History пътува назад във времето до древния Египет и се присъединява към археолозите и египтолозите в търсенето на неизвестното. Новият сериал „Скритата гробница на Клеопатра“ е съпътстван от премиерата на 17 октомври на специалния трети епизод на „Кралиците на Древния Египет“, който проследява живота на дъщерята на Клеопатра – Клеопатра Селена.

И това не е всичко: поредицата от заглавия за почитателите на египтологията включва и „Сканиране на Нил“, „Тайните на йероглифите“, „Дешифриране на Сакара“, „Тутанкамон: Последната изложба“ и още много – като част от „Сезона на Египет“ по най-добрия ТВ канал за история на Стария континент.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG & YouTube канал Viasat World Bulgaria