„Behind you“ с премиера на 1 март - #allistrend #allistrend

„Behind you“ с премиера на 1 март

Филип Миланов и Елизабет Якимова представят солов танцов пърформанс на сцената на Yalta Art Room 

„Behind you“ – солов танцов пърформанс на хореографа Филип Миланов и артиста Елизабет Якимова в главната роля, борави с езика и средствата на съвременния танц и театър, за да създаде мултижанров моноспектакъл. Той изследва сложността и постоянно променящата се концепция за идентичност. Костюмограф е Яел Дуев-Тайг, а музикалното оформление на спектакъла е поверено на Станислав Генадиев. Премиерата е на 1 март от 19.30ч. в Yalta Art Room. Това е втори проект на дуото Миланов-Якимова

в жанра на пърформанса и танца на сцената на независимото пространство. През февруари 2023 заедно с колеги представиха пърформанс-инсталацията waR|Raw Faces.

„Behind you“ ще застъпи темите за конформизма, себеприемането, разнообразието и овластяването в съвременния свят, като в крайна сметка цели да остави впечатление и усещане за приобщаване, единство и надежда за едно по-добро бъдеще. Това е солов танцов пърформанс за връзката между съзнателните и безсъзнателните ни опити. Спомените се сливат и разделят, търсейки пътя си към съзнанието. Способността на човешката психика да „загърбва“ и заличава спомени и ситуации не е просто тема, а същностен елемент от пътешествието във вътрешния свят на възможностите за осъзнаване и самооткриване.“ – споделя повече хореографът Филип Миланов.

Филип Миланов завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2014 със специалност „Театър на движението”. По време на обучението си паралелно завършва програмата „Dance Port Derida“ и става титулярен изпълнител в танцовата компания Derida Dance, като участва в различни техни международни проекти. От 2012 Филип е също така част от трупата на балет „Арабеск“, където по-късно става солист. Като изпълнител работи с български и чуждестранни хореографи като Морис Кози, Лиам Стийл, Лиат Магнези, Питър Ленг, Джънгин Лий, Лаура Вицлебен, хореографи от Американския танцов театър „Алвин Ейли“ и др., както и с режисьори като Джед Харис и Серджо Кастола, изпълнявайки роли в над 40 заглавия на танцови и театрални постановки. Участва във фестивали в България, Сърбия, Словения, Италия, Унгария, Австрия, Германия. През 2014 дебютира като хореограф със спектакъла „EXIT“ в IX международен конкурс за съвременна хореография „Маргарита Арнаудова“ и става безспорен победител, получавайки наградата на международното жури и награда на публиката. През 2015 получава и национална награда „Икар“ за съвременен танц и пърформанс със същия спектакъл. Хореограф е на спектаклите „Distance“ (2015), „Кръвожаден“ (2016), „Нострадамус“ ( 2016), „Късна история“ (2017) и др. През 2017 е номиниран от Асоциацията на хореографите в България за наградата „Златна муза“ в категория съвременен танц. Има номинации за наградата „Импулс“ в категории: „Изпълнител съвременен танц- мъже“ за 2021, 2022, 2023г. и „Оригинална хореография на авторско танцово представление“ за 2022 и 2023. В последните години Филип Миланов е все по-търсен хореограф в родния театър както в проекти на независимата сцена, така и за представления в държавните театри.

Елизабет Якимова завършва средното си образование в „Национално училище за танцово изкуство“ в специалност „Модерен танц“, със стипендия на името на Маргарита Арнаудова, връчена ѝ от Министерство на културата и НУТИ за високи постижения в танцовото изкуство (2016). Същата година става част от трупата на балет „Арабеск”. Като независим артист е част от „Stream Dance Company”. През 2021 завършва бакалавърска степен „Балетна педагогика” в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. През 2022 завършва и магистърска степен по същата специалност. През 2023 получава награда „Импулс” в категория „Изпълнител Съвременен танц – жена“. Това е втори неин проект на сцената на Yalta Art Room.

Спектакълът „Behind you“  е част от проекта „Вчера, днес и утре“ и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд култура, програма „Създаване“ 2023.

Очаквайте до края на март на сцената на Yalta Art Room още премиерата на „Недовършена пиеса за механичен нож“. Под режисурата на Ованес Торосян публиката ще види младите талантливи студентки от класа на проф. Ивайло Христов. В края на месеца пък ще се състои втората среща от поредицата „Представленията, които ни създадоха“ с гост Теди Москов и неговият емблематичен спектакъл „Майстора и Маргарита“.