„55 планински кътчета от България” разкрива красотата на родната природа - #allistrend #allistrend

„55 планински кътчета от България” разкрива красотата на родната природа

„55 планински кътчета от България“(изд. Софтпрес) ни развежда из живописните български планини, от които се разкриват спиращи дъха гледки и картини с несравнима красота. Познати и не толкова популярни места, които родната природа е превърнала в някои от най-забележителните си творби и е имала щедростта да ги предостави на хората, за да им се любуват. Обширни резервати, хилядолетни езера и скалисти върхове отразяват очарованието на дивия живот и се превръщат в убежище за опитни планинари и любители туристи.

Как Грънчарското езеро е получило името си? С какво се отличава връх Злия зъб? Къде през лятото гладката водна повърхност се трансформира в тучна поляна? Каква е легендата за Еленино езеро и къде се намира Торфеното бранище? Отговорите на тези въпроси откриваме на страниците на „55 планински кътчета от България“ от Радослав Донев, който познава отлично както предизвикателствата, така и удоволствието от планинарството.
Всяко от тези кътчета е било запечатано през годините на фотоапарата му, а освен колекцията си от снимки, авторът споделя любопитни факти, кратки истории за местата и конкретни GPS координати, които да са в услуга на читателя планинар. От връх Мальовица до Мермерското езеро, от Чудните мостове до резерват Старата река и връх Гурлата, „55 планински кътчета“ е вдъхновение за всеки, който копнее да се докосне до величествените български планини.

Радослав Донев се занимава с графичен дизайн, но когато не работи върху поредната красива книжна корица, той следва шепота на планината и се възползва от нейната покана. Подхожда към нея с уважение и смирение, каквито природата заслужава. Посрещал е изгрева в мразовито утро и е намирал уединение сред гъстия лес през лятото. През последните 12 години неговите над 300 пътешествия го отвеждат както при именити мраморни великани, така и до смълчани тайнствени кътчета, които предразполагат към съзерцание и медитация.