Станаха ясни ГЕРОИТЕ на TimeHeroes за 2021 - #allistrend #allistrend

Станаха ясни ГЕРОИТЕ на TimeHeroes за 2021

Снимка: Радина Ганчева за TimeHeroes

15 изключителни доброволчески примера бяха отличени в петото издание на Годишните награди за доброволчество ГЕРОИТЕ

На официална церемония на 23 март най-голямата платформа за доброволчество в България – TimeHeroes.org, обяви отличените в Годишните награди ГЕРОИТЕ. Престижните призове бяха раздадени на хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България. Журито на наградите мина през трудния избор от общо 148 номинации, за да стигне до 15, които получиха статуетки.

Церемонията ни тази година съвпада с време на конфликти, време, което не носи усещане за празник. И въпреки всичко ние вярваме, че точно по този начин – чрез споделяне на опит – хората се докосват до истории за взаимопомощ, подкрепа и човечност, които носят надежда. Истории, които показват, че човешкият дух е способен да победи, без да воюва.” казват от TimeHeroes. “С награди ГЕРОИТЕ за пета поредна година осветляваме точно тези истории и празнуваме хората, които ги пишат с делата си.

Сред отличените доброволци тази година са Анна Илийчева, която възстановява библиотеката и читалището в село Негован, група доброволци, гасили пожари през 2021 г., ромски студенти от медицински специалности, които работят и като медиатори, подкрепящи своите общности, доброволците на Свв. Георги, раздаващи топла храна на нуждаещи се, както и Мая Методиева, която помага на хора в Северозападна България.

Наградени бяха още фондация „Съвет на жените бежанки в България“ за своя приобщаващ подход по отношение на хората, търсещи закрила в страната, фондация „Спаси Странджа“ за природозащитната си доброволческа дейност, сдружение „Образование без раници“ за дигитализация на образованието и превода на уроците на Кан Академия, както и Младежка ЛГБТ организация „Действие“ за безвъзмездната правозащитна подкрепа, която оказва.

Статуетки получиха и „Кока-Кола ХБК България“ за доброволческата си политика спрямо младежи, Harmonica – за екологичните си акции и политики, както и „Алианц България“ – за летящ старт в доброволчеството.

Отличени бяха и журналистите Зарина Василева от OFFNews, която дава гласност на различни каузи, Паулина Гегова-Карамфилова, която е кореспондент на НПО портала и отразява работата на неправителствени организации от Южен централен регион, както и проектът „Последният дар на човека“ на Димитър Панайотов и Александър Николов, който разглежда чувствителната тема за донорството на органи в България.

Журито на наградите беше в състав Красимира Величкова, която е съветник по въпросите на гражданското общество на вицепремиера Калина Константинова, Зорница Христова, писател и преводач, Мария Черешева, журналист, Йоанна Темелкова, актриса, както и членове на екипа на TimeHeroes.

На awards.timeheroes.org можете да видите всички наградени и техните истории.

Годишните награди за доброволчество ГЕРОИТЕ се осъществяват с подкрепата и под патронажа на Фондация “Америка за България”.