Над 5000 аудио и е-книги вече са достъпни на български език - #allistrend #allistrend

Над 5000 аудио и е-книги вече са достъпни на български език

Носителят на Букър „Времеубежище” и аудиосериалът „Мамник“ са най-търсени в платформата на Storytel от началото на годината

Над 5 000 са вече аудио и е-книгите на български език, достъпни за родната публика в най-голямата платформа у нас – Storytel. Най-сериозен е делът на детската литература, следван от секцията за документалистика, която включва и все по-актуалните у нас подкасти. След тях се нареждат художествените заглавия и тези за личностно развитие.

Данните за потреблението в платформата показват, че от началото на годината най-слушани са били романът на Георги Господинов „Времеубежище”, който през май бе отличен с престижната международна награда „Букър” и аудиосерилът „Мамник“ на Васил Попов, който спечели интереса на родната публика с комбинация от фентъзи, хорър и български легенди и предания.

Допълнителен анализ на предпочитанията на потребителите в различните сезони сочи, че най-предпочитани през лятото са романтичните романи, криминалетата и трилърите. Тогава се отчита и бум на търсенето на класическа литература и по-специално българската от списъка на задължителните заглавия в програмата на учениците. Това показва, че все повече подрастващи и родителите им намират алтернативно решение за подготовка по време на ваканцията именно в аудиокнигите.

„Данните ни показват, че въпреки увеличеното търсене на аудио и е-книги през лятото в сравнение с предходни години, пикът остава през септември, когато хората се завръщат към работното ежедневие и учебния процес. В този период се увеличават часовете, прекарани в слушане, а на преден план излизат книгите за самоусъвършенстване, документалните, историческите и биографиите“, обяснява Ана Клисарска, издател на Storytel за България. „Свързваме това от една страна с адаптацията на хората обратно към работния ритъм с помощта на тематична литература и от друга го разглеждаме като индикация за вече установени навици за комбиниране на слушането на книги с различни дейности от ежедневието – шофиране до офиса, време за самообучение и личностно развитие, спорт, домашни занимания като приготвяне на храна, например”, допълва тя.

Разрастването на „библиотеката“ на Storytel със заглавия на български език е една от стъпките в отговор на засиленото търсене на съдържание в началото на новия активен сезон. От платформата са готови да посрещнат пика в потреблението и с редица нови заглавия в различни жанрове, както и с развитие на подкаст секцията. През есента предстои и обявяването на победителя във второто издание на конкурса на Storytel за български аудиосериал. Така родната публика, която след срещата си с „Мамник“ вече има силен интерес към този формат, ще получи ново преживяване на тема „Светът след утре”.

Сред премиерните заглавия на Storytel през септември е „Физика на тъгата“ на Георги Господинов, озвучена от Малин Кръстев, като романът е достъпен в платформата и в оригиналния прочит на самия автор. Други находки са световният бестселър „Татуировчикът на Аушвиц“ на Хедър Морис с гласа на Антоан Петров, „Легендата за Линкълн“ на Стив Бери, която стъпва на конспиративна теория за съществуването на тайна, предавана от президент на президент в САЩ и „Безупречен шпионин“ на Оуен Матюс, която разказва историята на един от най-добрите шпиони – Рихард Зорге.

За по-ефективно и плавно завръщане към активното ежедневие и работния сезон от Storytel предлагат и специална селекция на заглавия от различни жанрове:

 1. „Добри вибрации, добър живот“ на Векс Кинг
 2. „Клуб 5 сутринта“ на Робин Шарма
 3. „Новата социална интелигентност“ на Даниел Голман
 4. „12 правила на живота“ на Джордан Питърсън
 5. „Тънкото изкуство да не ти пука“ на Марк Менсън
 6. „5-секундното правило“ на Мел Робинс
 7. „Създайте сами бъдещето си“ на Брайън Трейси
 8. „Медитация за освобождаване от стреса“ на Нина Сотирова
 9. „Пътуване към себе си“ на Блага Димитрова
 10. „Сидхарта“ на Херман Хесе
 11. „Аеростати“ на Амели Нотомб
 12. „Празни мисли на един празен човек“ на Джером Джером
 13. „Пророчицата и идиотът“ на Юнас Юнасон
 14. „Алексис Зорбас“ на Никос Казандзакис