"Купи книга в помощ на Украйна" събра над 30 хиляди лева - #allistrend #allistrend

„Купи книга в помощ на Украйна“ събра над 30 хиляди лева

снимка: ПР

Инициатива на група доброволци и Студентски съвет събра 31 659,73 лв. за Украйна в рамките на две издания на благотворителния книжен базар „Купи книга в помощ на Украйна“, състоял се в Централно фоайе на Софийския университет “Св. Климент Охридски” на 20 и 26 март 2022 г.

По време на инициативата вратите на Софийския университет са широко отворени, а зад тях купища книги очакват нов притежател. Всеки желаещ да помогне има възможността да дари свои книги, които “да намерят нов дом”, или да си закупи книга на символична цена. Над 5000 книги “са намерили своето ново семейство” с добра кауза – помощ на пострадалите от конфликта в Украйна.

Идеята хрумнала на Явор Иванов – възпитаник на Софийски университет докато пътува. Той я споделя със Студентския съвет при Софийски университет, които заедно с ръководството на Алма матер откликват веднага. Така се осъществява първото издание на базара, което събира сумата от 18 866,63 лв., а поради огромния интерес 6 дни по-късно се провежда и второто, на което се събират 12 993,10 лв. Всички средства са дарени на Българския червен кръст целево в помощ на Украйна.

В инициативата се включват множество издателства, редактори, писатели и преводачи, преподаватели и журналисти, а интересът към нея е огромен. Към момента трето издание на благотворителния книжен базар “Купи книга в помощ на Украйна” не се планира, а всички останали непродадени книги ще бъдат дарени на библиотеки и читалища.