„Код 211“ – екшън от Йорк Шакълтън по БНТ 1 - #allistrend #allistrend

„Код 211“ – екшън от Йорк Шакълтън по БНТ 1

снимка: ПР

Първите снимки на филма са заснети в кампуса на популярното англо-американско училище в Панчарево

На 26 март (събота) от 23:15 ч., БНТ 1 ще излъчи телевизионната премиера на екшъна „Код 211” в съботната поредица „Студио Х“.

В „Код 211“ е реставриран „най-дългият“ и кървав банков обир в историята на полицията. Сюжетът се разиграва в американско градче на щата Мериленд, но снимките на филма са в България – от февруари до април 2018 г., с участието на Никълъс Кейдж и на сина му Уестън Кейдж Копола.

Действителната история, „вдъхновила“ „Код 211“, е кървава престрелка от 1997 г. в Северен Холивуд, между полицията на Ел Ей и маскирани мъже, от които двама тежко въоръжени се натъкват на ченгетата отвън, докато се опитват да избягат от клон на Американската банка, който току-що са обрали. Смята се, че те са били убити, като преди това са ранили 12 полицаи, 8 цивилни и са предизвикали огромни материални щети наоколо.

Сюжетната линия в „Код 211“ е предистория от военен Афганистан. На мястото четирима наемници от различни националности залавят костюмирания служител и посредник – мистър Донован, който се готви да избяга, без да плати полагащите им се долари за участие във военни операции. Наемниците ликвидират цялата му охрана и самия Донован, но успяват да разберат, че неговата „лична“ печалба в милиони долари е депозирана по банкова сметка в Честъртън. „Лошите момчета“ се насочват натам и обирът, който трябва да продължи 5 минути се превръща в един от най-дългите обири. Когато излизат, са обградени от полиция.

Режисьор на филма „Код 211“ е Йорк Шакълтън. В ролите зрителите ще видят Никълъс Кейдж, Кори Хардрикт, Майкъл Рейни Джуниър и българските актьори – Велизар Бинев и Башар Рахал.

Гледайте „Студио Х“ всяка събота от 23:15 ч. по БНТ 1.