Излиза научнофантастичният трилър „Констанс“ на Матю Фицсимънс - #allistrend #allistrend

Излиза научнофантастичният трилър „Констанс“ на Матю Фицсимънс

Във вторник, 15 март, излиза научнофантастичният трилър „Констанс“(изд. Обсидиан) на Матю Фицсимънс, изпълнен с изумителни научни открития и морални дилеми. Действието се развива през 2040 г., клонирането на хора е вече факт, а с него – и разделението на общественото мнение. В дебатите около клонирането в „Констанс“ отекват редица наши съвременни проблеми – скептицизмът към науката, радикалното недоверие към хората с различно мнение, теориите на конспирацията.

Годината е 2040-а. Върховният лукс – да измамиш смъртта – вече е достъпен, макар и само за най-богатите на планетата. Напредъкът в медицината и квантовите компютри са превърнали клонирането на хора в реалност. За противниците му обаче това е престъпление срещу природата. А за младата Констанс Дарси, която е получила свой клонинг от покойната си леля, подаръкът се оказва същински кошмар.

След поредното задължително записване на данни от съзнанието на Кони нещо е обърква. Година и половина по-късно клонингът ѝ се събужда в операционната, но няма спомени от този период. А истинската Кони вече не съществува. Как и защо е умряла? За да си отговори на тези въпроси, новата Кони ще трябва да разбере какво се е случило през последните осемнайсет месеца, които не помни. Полицай Дариъс Кларк вече разследва смъртта ѝ. Кони ще има нужда от помощта му, защото някой иска да я убие. Отново.

„Констанс“ има номинация за най-добър научнофантастичен роман в „Гудрийдс“ за 2021 г.