Завръщането на мечките по Viasat Nature - #allistrend #allistrend

Завръщането на мечките по Viasat Nature

снимка: Viasat Nature

Новият документален филм по Viasat Nature „Завръщането на мечките“ е в сърцето на най-вълнуващия и противоречив проект за връщане на животни обратно в дивата природа в историята на Европа. Това е надпревара с времето, всеки ден от която ни носи огромни загуби в биоразнообразието в световен мащаб.

Филмът изследва как учените в Словения, Румъния, Полша, Словакия, Италия и Франция се опитват да научат повече за нуждите на най-големия европейски хищник и да осигурят повече програми за връщане в естествената му среда вбъдеще.

„Завръщането на мечките“ дебютира по Viasat Nature в Централна и източна Европа в понеделник, 17 май, от 18:05 часа с повторение в неделя, 30 май, от 16:20 часа и на 6 юни, неделя, в 9:20 часа. 

В Германия за последно е застреляна мечка през 1835 г. Във Френска Полинезия мечките почти изчезват и през 1996 г. френското правителство решава да възстанови популацията с програма за внасяне на мечки от Словения.

Към днешния момент около 50 кафяви мечки живеят в планинския район на границата между Франция и Испания. За съжаление има конфликти с местното население, особено развъждащите овце.

В някои части на Европа, кафявите мечки бавно се завръщат към предишните си местообитания. Тези животни, заедно с вълците и други големи хищници съжителстват с хората в продължение на векове – в Словения, Словакия и особено – в Румъния. Със своите между 5,000 и 6,500 мечки, Румъния има най-голямата популация от кафяви мечки в Европа. Тези държави са показали, че традиционните методи за опазване на добитъка от хищниците, работят.

Какво могат да научат държавите, в които кафявите мечки са на изчезване, от другите – където тези животни продължават да съжителстват с хората от векове? Със завръщането на кафявите мечки в дома им в дивата природа, учените се надяват на по-голямо биоразнообразие и естествен баланс на екосистемите из целия континент. Кафявите мечки са такъв вид, че ако една екосистема може да ги поддържа, това означава, че е здрава и устойчива.

„Завръщането на мечките“ дебютира по Viasat Nature в понеделник, 17 май, от 18:05 с повторение в неделя, 30 май, от 16:20, както и на 6 юни, неделя, в 9:20.