Добрич ще отбележи 125 години от рождението на акад. Петко Стайнов - #allistrend #allistrend

Добрич ще отбележи 125 години от рождението на акад. Петко Стайнов

снимка: ПР

С концерт на Български Камерен Оркестър – Добрич, културната общественост в гр. Добрич ще отбележи 125 години от рождението на акад. Петко Стайнов

На 1 декември миналата година се навършиха 125 години от рождението на Петко Стайнов (01.12.1896-26.06.1977) – виден български композитор, публицист и общественик. В памет на големия български композитор се проведоха и провеждат концерти и изложби в цяла България. Град Добрич е един от градовете, които ще почетат делото и паметта на композитора. Отбелязването на годишнината е съвместна инициатива на фондация „Петко Груев Стайнов“ и диригента на оркестъра маестро Иван Янакиев.

Петко Стайнов, незрящият майстор на тоновото изкуство, е признат като един  от най-видните класици на българската музикална култура, допринесъл изключително много за създаването на българския музикален стил. Значимата му роля се определя преди всичко от самобитното му творчество. Петко Стайнов поставя началото на българското симфонично творчество и има основополагаща роля за формирането и за развитието на хоровото дело у нас. Той е основател и първи председател на Дружеството на българските компонисти, предшественик на Съюза на българските композитори. През 1941 г. е избран за академик на БАН, по негова инициатива се създава Институтът за музика към БАН. Радетел за изучаването и съхранението на българския фолклор, композиторът е и първият директор на Народната опера.

На 12 януари 2022 г. от 18.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ гр. Добрич, ценителите на класическата музика ще имат възможността да присъстват на официалния концерт, с който и в Добрич  ще се отбележи тази годишнина и който е едно прекрасно начало на тазгодишните концерти в града.

В програмата:

Георг Фридрих Хендел – „Музика на водата“, Сюита № 3
Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за цигулка и оркестър № 4, ре мажор – солист Божидар Бенев – цигулка
Жорж Бизе – Музика за драмата „Арлезианката“, Сюита № 1
Петко Стайнов – „Ръченица”, из сюита „Тракийски танци“, аранжимент Емил Янев

Билети: 5 лв. стандартен/ 2 лв. за пенсионери и учащи, в деня на концерта

Линк към събитието тук: https://www.facebook.com/events/659330428525583/?ref=newsfeed
Линк към програмата с официалното честване на 125-годишнината тук:
http://www.staynov.org/bg/news/45