БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ със специална прожекция във Владая - #allistrend #allistrend

БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ със специална прожекция във Владая

снимка: ПР

Събитието е част от програмата на състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” на 2 октомври

Един от най- големите филмови фестивали за планинарско и екстремно кино в света “Банско филм фест” ще гостува със специална прожекция на финала на отборното планинско състезание с кауза – “По стъпките на Алеко с приятел”. Събитието ще се проведе на 2 октомври от 18.00 до 21.00 часа на площада в с. Владая, като публиката ще може да види селекция от няколко филма напълно безплатно. Направена е организация  в съответствие с противоепидемичните мерки и изисквания, като ще бъде осигурена необходимата дистанция и дезинфекция. Заради ограничения брой места с предимство при входа ще имат регистрирани участници в състезанието. За феновете ще бъде осигурен и безплатен транспорт от центъра на София и обратно.

“Каним ви под звездите на кино след любимото приятелско състезание „По стъпките на Алеко с приятел“, на едно дълго пътешествие – от Огнена Земя до Чукотка и от Тасмания до Аляска и Гренландия.  Нито за момент обаче не забравяме, че най-близо до сърцето ни са планините на България, хората, които ги обитават, и тези, чийто контакт с върховете осмисля битието им.”, категорични са от екипа на “Банско филм фест”.

В програмата са включени филми, които ще пренесат  публиката на едни от най-екзотичните и труднодостъпни точки на планетата – Патагония, Хималаите, Аляска, Африка, Антарктика и др.   Зрителите ще се докоснат до различни outdoor активности – катерене, алпинизъм, каяк, ски и сноуборд, екстремен байк, парапланеризъм, пътешествия, приключения. Филмите са истински истории за смелостта, волята, приятелството и променят представите за човешките възможности.

“За нас е чест, че организаторите на “Банско филм фест” откликнаха на поканата ни заедно да зарадваме любителите на планината и киното в полите на Витоша. Вярваме, че ще съберем стотици зрители като достоен завършек на активния състезателен ден.”, споделя  Димо Христов, главен организатор на “По стъпките на Алеко с приятел”.

Това е четвъртото издание на оборното състезание “По стъпките на Алеко с приятел”. Освен досегашните категории “Семейство”, “Приятели” и “Колеги” в отговор на силния интерес тази година организаторите включват и новата “Съседи”. В нея могат да се регистрират отбори сформирани както на база квартали, така и на отделни населени места. Записването е отворено още две седмици, като вече има регистрирани около 60 тима.

Инициативата се организира традиционно от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство със Столична община, район Витоша, район Панчерево, Природен парк Витоша. И тази година тя е включена  в календара на емблематичните за град София спортни събития, в подкрепа на инициативата „София – Европейска столица на спорта” и в Фондация „София – европейска столица на спорта”.

Състезанието се провежда по две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~28 км по маршрут с. Железница – заслон Синята стрела – вр. Черни връх – м. Офелиите – с. Владая). Положителната денивелацията в по-лекия вариант е 800 м, а контролното време за изминаване е до 5 часа. Във втория случай положителната денивелация е над 1200 м, а контролното  време е до 9 часа. По двете трасета са предвидени подкрепителни пунктове, на които състезателите могат да получат вода и медицинска помощ, като в цялата организация ще бъдат приложени мерки за безопасност.

И тази година традиционно част от средствата събрани чрез таксите за участие и доброволни дарения ще бъдат предоставени за социална кауза – подпомагане и закупуване на екипировка и оборудване за Планинската спасителна служба в Кюстендил.