1800 здравословни, вкусни и автентични рецепти за делник и празник - #allistrend #allistrend

1800 здравословни, вкусни и автентични рецепти за делник и празник

Храненето е един от основните проблеми на съвременното ни общество. Докато част от света гладува, друга боледува в следствие на преяждане и затлъстяване. Специалистите по хранене създават нови и нови режими и диети, които звезди и самозванци популяризират в социалните мрежи. А всъщност част от решението на този иначе толкова сложен проблем е много просто – в приготвянето на храната да се дава предимство на сезонни, локално отглеждани плодове и зеленчуци. Как, защо и кои са най-подходящите рецепти, съобразени с вкуса и навиците на българина, разказва кулинарният гуру Илиян Димитров в новата си книга „Сезонна кухня“ (изд. СофтПрес).

Само допреди двайсетина години България беше класически пример за страна, в която сезоните определят храненето. Зеленчукопроизводството, без настоящите възможности за внос, задоволяваше нуждите на обществото съобразно специфичните климатични условия на страната и ограниченията на виреещите у нас плодове и зеленчуци. През пролетта се консумираха основно ранните зеленолистни (коприва, лапад, киселец, спанак, лобода), а също и риба, охлюви, миди, раци и др. През лятото царуваха доматите и краставиците, дините и пъпешите, кайсиите, прасковите и смокините. Появяваха се първите ябълки петровки, а рибарите излизаха по реките и кейовете за прясна риба.

снимка: ПР

Есента бе богата и пъстроцветна – градините бяха пълни с чушки, патладжани, домати. Приготвяха се консерви и туршии, компоти и сладка. Към края на есента се слагаше киселото зеле, а дюлите, гроздето, ябълките, крушите и тиквите изпълваха кухните със сладък аромат.

Зимата по правило принадлежеше на туршиите и кореноплодните, на свинското, на топлите погачи и витите баници.

Сезонността в природата е втъкана и в народните ни обичаи и традиции, всеки празник е съобразен с най-подходящите и свежи храни за съответното време.

В новото издание „Сезонна кухня“ ви очакват над 1800 вдъхновяващи и разнообразни рецепти, които се приготвят с характерните за всеки сезон продукти. Пролет, лято, есен или зима – собствените ни тела сами подсказват от какви хранителни вещества се нуждаем.

Съставена от Илиян Димитров – кулинар и основател на blogovoditel.com (уникален по рода си кулинарен пътеводител на българските кулинарни блогове), книгата ще ви помогне да се храните по-разнообразно и по-здравословно, като в същото време остава приятелски настроена към семейния бюджет. Допълнителен бонус са специалните празнични менюта, съобразени с българските традиции, обреди и обичаи.