Полетя първият енергийно ефективен самолет на бъдещето Flying-V! - #allistrend #allistrend

Полетя първият енергийно ефективен самолет на бъдещето Flying-V!

Мащабният модел Flying-V,  енергийно ефективният самолет на бъдещето, полетя за първи път. Стартът на дизайна на Flying-V беше обявен от TU Delft и KLM преди година и половина по време на IATA 2019. След  мащабни тестове на земя и в аеродинамичен тунел, първият успешен тестов полет вече е факт.

Миналия месец екип от изследователи, инженери и пилот на безпилотен самолет от TU Delft пътува до авиобаза в Германия за първия тестов полет.

„Бяхме много любопитни за полетните характеристики на Flying-V. Дизайнът се вписва в нашата инициатива Fly Responsibly /Да летим отговорно към околната среда/, която отстоява всичко, което правим и ще правим, за да подобрим нашата екологична устойчивост. Искаме устойчиво бъдеще за авиацията и иновациите са част от тях. KLM е сред първите три най-екологично устойчиви авиокомпании в света според индекса за устойчивост Dow Jones в продължение на много години. Искаме да задържим тази позиция и за в бъдеще. Затова сме много горди, че успяхме да постигнем подобен успех заедно в толкова кратък период от време“, казва Питър Елбърс, президент и главен изпълнителен директор на KLM.

Flying-V е дизайн за високо енергийно ефективен самолет за дълги разстояния. Дизайнът на самолета интегрира пътническата кабина, багажника и резервоарите за гориво в крилата, създавайки ефектна V-образна форма. Компютърните изчисления прогнозират, че подобрената аеродинамична форма и намаленото тегло на самолета ще намалят разхода на гориво с 20%, в сравнение с най-модерните самолети днес.

Авиокомпания KLM представи мащабния модел за първи път по време на честванията на 100-годишнината си през октомври 2019 г. Няколко партньори вече участват в проекта, включително производителят Airbus.

„Не можем сами да направим авиационния сектор по-екологично устойчив, трябва да се обединим всички заедно. Сътрудничеството с партньорите и споделянето на знания ще ни отведат напред. Ето защо ще доразвием концепцията Flying-V с всички партньори. Следващата стъпка ще бъде летенето с Flying V на екологично устойчиво гориво. Вярваме, че бъдещето на авиацията е в иновациите”, заяви Питър Елбърс, президент и главен изпълнителен директор на KLM.

Ексклузивни кадри от тестовия полет може да видите тук: