Полетът на Air France между Париж и София празнува 50-годишен юбилей с изложба на Терминал 2 - #allistrend #allistrend

Полетът на Air France между Париж и София празнува 50-годишен юбилей с изложба на Терминал 2

Терминал 2 на „Летище София“ се превърна в своеобразна галерия, след като днес подслони изложба с ретро снимки и плакати. Изображенията грейнаха по повод 50 години от първия полет между Париж и София, осъществен от Air France през далечната 1969 г. Френски шансони, изпълнени на живо, и хубаво вино акомпанираха събираната половин век юбилейна колекция, на която заедно се насладиха официални лица, чуждестранни гости и стотици минувачи и пасажери.

„1969 е годината на първия полет между Париж и София, годината, в която за първи път човек стъпва на Луната, годината на Удсток и десетия албум на Бийтълс! Трябва да помним първите пъти, да помним успехите и неуспехите, миналото и историята, защото те са безгрешен учител и основата на доброто бъдеще. Затова сме тук днес – да почетем миналото и да погледнем уверено в бъдещето“, обясни идеята за изложбата мениджърът на търговския отдел на Air France в България Асен Дръндев.

Eкспонатите представляват свидетелства не само за гражданската авиация, но и за тенденциите в модата, маркетинга и рекламата през последните 50 години. Кадрите ни показват тогавашния облик на летището и центъра на София, където се е помещавал първият офис на Air France, стюардеси, пилоти и пасажери, готвещи се за излитане, както и едни от първите модели самолети, летели от и към България. Плакатите с разнообразни дестинации пък дават ретро полъх от миналото, когато маркетингът и рекламата още не си служеха с дигиталните технологии и алгоритми.

Особено емоционално въздействаха на гостите фотографиите от 24 юли 2007 г., изобразяващи петте български медицински сестри и българския лекар, които слизат от френския правителствен самолет, обслужен от персонала на Air France в София. Тогава медиците стъпиха на родна земя като свободни хора за първи път след 8 години в либийски затвор. Огромен бе и интересът към снимка на автентично благодарствено писмо на Елисавета Багряна. През 1932 г. българската поетеса пише до C.I.D.N.A. – авиокомпанията предшественик на Air France, за да изрази щастието си и своята благодарност, че е пътувала от София до Париж и обратно с един от първите полети на превозвача от и до България.

Сред официалните лица бяха Консулът на Франция г-жа Северин Льо Тютур, председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара г-н Стефан Делайе, регионалният мениджър на Air France-KLM за Централна и Източна Европа г-н Тайс Комен, ръководството на летище София. За създаването на неповторимата френска атмосфера основна роля изиграха музикантите от група Ouh lа́-lа́. От винарен магазин Le petit quché пък поставиха завършващите щрихи на празничното настроение.

Колекцията от снимки и плакати ще остане в изложбената зона зад гише информация на Терминал 2 на „Летище София“ до 30 май.