Петата Нощ на театрите с двойно издание - #allistrend #allistrend

Петата Нощ на театрите с двойно издание

По случай своята пета година в България европейската инициатива Нощ на театрите ще има двойно издание – на 4 и 5 ноември. Очакват се двойно повече събития, както и над 1200 творци от различни театрални стилове да станат част от Нощта и да представят своите продукции в над 60 локации (театрални зали,  галерии,  кина, клубове) в 15 града. Няма да липсват и съдържания, продуцирани специално за Нощта, сред които са и превърналите се в традиция – проект „Нощни персонажи“ и дискусия „И утре ще има Театър“.

Посланици на петата Нощ на театрите станаха актьорите Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Иван Бърнев, Деян Донков, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Силвия Петкова, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Весела Бабинова и световноизвестният български диригент Максим Ешкенази (всичко за тях е в специалната секция в сайта на Нощта). Всички те ще участват и в специалната фотосесия „Нощни персонажи“, която тази година е поверена на един от българските топ фотографи – Диляна Флорентин.

Европейската традиция. Мисия и Контекст на „Европейска нощ на театъра“

Зад идеята за Нощ на театрите стои Елеонора Роси от Франция. Нейният концептуален план се нарича „LA NUITÉE – THE INTERCULTURAL NIGHT OF EUROPEAN THEATER“ и е обнародван официално в Париж на 5 октомври 2009. В тази Нощ Театърът се превръща в основна тема и събира по едно и също време всички, които го обичат. Освен спектакли в театрите и на алтернативни места се случат множество срещи, дискусии, изложби, концерти, разходки зад кулисите, отворени врати, социални контакти и нови възможности за сближаване на театъра с неговата публика.

Мисията на „Европейската Нощ на театъра” е да показва театралната креативност във всичките ѝ форми, както в стандартните пространства за театър, така и на алтернативни локации, които се „преобразяват” в името на изкуството. „Европейска Нощ на театъра” е платформа, която обединява всички с отношение към театъра, стреми се да показва качествено театрално изкуство, да разширява театралната мрежа на всички заети в сферата чрез обмен на идеи и опит, да провокира и привлича публики от всички възрасти.

В днешно време театърът има силна необходимост от повече общуване с публиката, общуване отвъд клишето и установеното статукво между зрители и сцена. Нощ на театрите случва точно такова общуване, в което и зрители, и творци за няколко часа „заживяват“ в ритъма на театралното изкуство, подвластни на емоции и предизвикателства. 

Подобни културни платформи, които преобръщат времето (Европейска нощ на музеите, Европейска нощ на науката, Нощ на литературата и др.), привличат все повече почитатели на изкуството и го правят достъпно и близко. С реализирането на Нощ на театрите България стана една от 11-те държави в Европа, които празнуват театъра по този атрактивен начин.