Онлайн театър с водещ Мартина Апостолова - #allistrend #allistrend

Онлайн театър с водещ Мартина Апостолова

В Международния ден на танца Университетски театър на НБУ стартира online – инициатива „Театрална Совалка 2020” с водещ Мартина Апостолова, а на 29 април Университетски театър на Нов български университет представя онлайн танцов спектакъл „Екселсиор” (все по-нагоре). Инициативата се осъществява благодарение на виртуалния проект „Театрална Совалка 2020”. Началото на стрийминга е в 18:00 часа в социалните канали на Нов български университет. По време на събитието всеки зрител ще може да зададе онлайн своите въпроси към модераторите на „Театрална Совалка 2020” – online!.

Водещ на пилотния епизод ще бъде актрисата Мартина Апостолова – Европейска изгряваща звезда на Берлинале 2020 и възпитаник на Нов български университет. Младата актриса получи признанието за ролята си във филма „Ирина“, който спечели десетки награди по света.

По време на онлайн срещите зрителите ще могат да видят архивни кадри от театралните спектакли на Университетски театър на НБУ, в голяма част от които участва и Мартина Апостолова.

На 29 април от 18:00 часа ще имате възможност да станете част от онлайн дискусия с доц. д-р Ана Пампулова, гл. ас. д-р Таня Соколова, Михаела Павлова и Изабел Миткова.

Различното значение на понятието екселсиор /все по-нагоре/ откъм философия, фонетика и чиста конкретика са послужили на хореографите като драматургична основа за създаване на своята индивидуална абстрактна история изразена със средствата на движение, танц, визуални ефекти, актьорско майсторство, текст и сценична среда.

„Това, което пресича точките на постановчиците е идеята, която може да провокира сетивата ни, за да отворим очи, да търсим зрънцето светлина, положителност във времето, в което сме и с това да градим нашата вътрешност. Да започнем от себе си! Дали вечната идея за търсене не застава срещу хармонията?… Истината е, че много рядко осъзнаваме, че сме тук и сега, винаги сме в бъдещето и често в миналото. А душата иска да затворим врата и да сме в този момент с вътрешния аз.“

Хореографията на „Екселсиор” е дело на доц. д-р Анна Пампулова и гл. ас. д-р Татяна Соколова, костюми и сценична среда гл. ас. д-р Яна Дворецка. В танцовеия спектакъл участват студенти и дипломанти от департамент „Театър“ специалност „Танцов театър“ и „Актьорско майсторство“.

Припомняме ви, че проектът „Театрална Совалка 2020 НБУ” стартира на 27 януари със спектакъла „Ние, Гераците” с реж. доц. Снежина Петрова в Национален студентки дом – София. Лектор на събитието беше внукът на Елин Пелин, Елин Иванов.

Екипът на Университетски театър не спира да поставя начало на нови идеи и по този начин да се разширява възможността за правене на театър – за младите, за иновативните, за всички, които харесват и правят изкуство.

„Театрална Совалка 2020 НБУ“ – ONLINE е едно ново предизвикателство към екипа на Университетски театър на НБ.