Над 40 000 души посетиха 142 събития на 75 локации в тринадесетото издание на Нощ/Пловдив - #allistrend #allistrend

Над 40 000 души посетиха 142 събития на 75 локации в тринадесетото издание на Нощ/Пловдив

снимка: Лина Кривошиева

Десетки хиляди посетители изпълниха улиците на града в тринадесетото издание на Нощ/Пловдив, което за първи път тази година продължи три вечери. Акцент в програмата беше юбилейната изложба ТУК НАВСЯКЪДЕ в бившия магазин Детмаг Снежанка, курирана от културолога Владия Михайлова. Изложбата може да бъде видяна до края на септември, а след това се очаква Детмаг Снежанка да продължи да функционира като галерийно пространство.

Една от големите атракции за пловдивчани и гостите на града беше Фонтанът с пеликаните пред Общината, който бликна с диетичната кола на Майк Буше на 15 септември сутринта. Скулптурата „Любовно гмуркане (диетичен пеликан с пяна)“ е част от общия проект „Private Idano“ и изразява неговия интерес към могъществото на масовата индустрия за производство на образи, прилагането на поведенчески модели и социалния контрол. Неговата първа самостоятелна изложба в България може да бъде видяна до края на октомври в галерия SARIEV Contemporary.

Международното участие във фестивала тази година беше представено от артисти от Финландия, Франция, Испания, Австрия, САЩ, Израел и Южна Корея. Посетителите имаха възможност да разгледат града през AR очила в проекта AR2.0_Alphaloop на френския автор Аделин Швайцер. В целия град бяха разпръснати и малките циментови фигури на Исаак Кордал, част от мащабния проект Cement Eclipses. Военният клуб и тази година беше една от най-посещаваните локации с кураторския проект на Петко Танчев Creative Media Lab, в рамките на който американската авторка Мери Франк представи мащабния си аудио визуален пърформанс SEED.

снимка: Никола Зафиров

На 16 септември хиляди посетители изпълниха Античния театър за концерта на Фортисимо под диригентството на Максим Ешкенази и виртуозните музиканти на Софийската филхармония.

Официалното парти на Нощта и тази година беше организирано от Absolut и изненада публиката с участие на братя Аргирови, които излязоха на сцената заедно с австрийския DJ Stefan Obermaier. Неочакваният пърформанс е част от глобалната платформа на Absolut “Create A Better Tomorrow Tonight”, която в България ще премине под мотото #дасечувамеповече и ще има за цел да събере на една сцена артисти от различни музикални стилове.

И тази година традиционната програма предложи множество изложби и експозиции в пловдивските музеи и галерии. Основен акцент в тази част на фестивала беше изложбата „Живи разкази“ в Регионален етнографски музей – Пловдив, която представи двайсетте реставрирани картини от успешната краудфъндинг кампания на Нощ/Пловдив „Да върнем картините в музея“. В кампанията се включиха 37 дарители, които имаха възможността да се срещнат ексклузивно за първи път с произведенията малко преди официалното откриване на изложбата. Музей на авиацията – Пловдив също отвори врати за посетителите с темата за Космоса, като избраните в томбола имаха възможността да опитат „космическа храна”, специално приготвена за събитието. В Регионален исторически музей – Пловдив отвори врати ново крило, където гостите можеха да се запознаят с историята на банковото дело в България чрез богатата колекция от предмети и документи в юбилейната изложба „Зад вратите на трезора“ на Обединена българска банка.

Нощ/Пловдив 2017 представи на посетителите си над 120 безплатни събития на 75 локации в града и множество проекти, специално създадени или адаптирани за града от български и международни артисти.

Програмата „Отворени изкуства” е реализирана в партньорство с посолствата на Австрия, Финландия, САЩ, с Френски Институт България, Институт Сервантес София, европейската платформа IN SITU, Seoul Foundation for Arts and Culture, Arts Promotion Centre Finland’s (Taike), както и с подкрепата на Министерство на културата, Община Пловдив и Национален Фонд Култура.

Съорганизатори на фестивала НОЩ/Пловдив са Фондация Америка за България и Община Пловдив.