Мили руси дами, как реагирате, когато чуете „лазерна епилация“? - #allistrend #allistrend

Мили руси дами, как реагирате, когато чуете „лазерна епилация“?

автор: Елена Петкова

Мили руси дами, как реагирате, когато чуете „лазерна епилация“?

„О, това не работи за мен. Залагам на колата маска“.

Истината е, че лазерната епилация работи, като в много страни по света тя не е просто най-модерното средство за обезкосмяване, а единственото. В Испания, Италия, Гърция, Дубай, Австралия, САЩ на колата маска, бръсненето и епилаторите се гледа като на „праисторическите средства“ за обезкосмяване.

Накратко, ако при вас лазерната епилация не е дала резултат, то значи сте сгрешили мястото, специалиста или апарата, но не и процедурата.

 

Русите хора определено имат проблем с епилирането  и това е така, защото техните кожи са много светли, а космите им са светли и тънки – предизвикателство за голяма част от лазерите за епилация. Затова:

Винаги питайте с какъв лазер работят в салона или клиниката, която посещавате.  Световно признатият лазер, който се справя доказано най-успешно със светлите и тънки косми е американският александритен лазер Gentle Lase Pro. Той се приема от дерамтолозите по света за еталон. Защо? Защото е един от най-мощните и най-бързите лазери в света, с най-прецизно охлаждане на кожата. А, именно неговата пикова мощност е 17 000 w, дължината на вълната му е 755 nm, а охлаждането му е DCD.

Какво?

Чети нататък:

снимка: ПР

Още любопитни факти, които трябва да знаете за успешната лазерна епилация. Импулсът, който произвежда лазерът се улавя от меланина в косъма (пигмента, който придава цвета). Той превръща светлината на импулса в топлина, косъмът я отвежда до луковицата. Тя се разгрява и буквало се пръска. Така косъма бива унищожен.  Дотук лесно. Задачата обаче се усложнява, защото могат да бъдат унищожени само космите в анагенна фаза на растеж или това са „младите коми“, които сега започват да растат. В тялото ни има още два вида косми – в телогенна и в катагенна фаза – тоест „заспалите“, които все още не растат и „мъртвите“, които вече са се отскубнали от луковицата и са в процес на опадане. Те не могат да бъдат засегнати от импулса и съответно не мога да бъдат унищожени.

Изводът е, че с една процедура лазерна епилация унищожаваме само една част от космите в дадената зона. Затова трябва да направим курс от поне 6 процедури с Gentle Lase Pro, за да постигнем оптималния резултат.

При блондинките, задачата става още по-сложна, тъй като тяхната кожа и косми са светли. Следователно имат малко меланин, улавят и задължат по-малко енергия. Ето защо ни е необходима високата пикова мощност на лазера Gentle Lase Pro. Тя обаче загрява силно не само косъма, но и повърхностният слой на кожата – епидермиса, тоест  е възможно да се получи изгаряне на кожата. За да предотврати това Gentle Lase Pro работи с едно от най-прецизните видове охлаждане DCD, или т.нар. криоспрей, патент на производителя Syneron Candela, който охлажда епидермиса до -70 градуса. Това практически свежда риска от изгаряне на кожата до минимум.

И още два важни съвета за успешна лазерна епилация:

Винаги бръснете зоната поне 24 часа преди процедурата. Използвайте единствено самобръсначка. Целта е косъмът да е видим, за да може да бъде засегнат от импулса. Никога не правете кола маска преди лазерна епилация. При колата маска косъмът се отскубва от основата и не може да бъде засегнат от импулса на лазера. В този случай ще трябва да изчакате поне две седмици преди да направите епилация. Не ползвайте епилатор или пинсета, поради същите причини.

Посещавайте редовно процедурите, точно както ви е посъветвал специалистът. Закъснението може да окаже негативен ефект върху резултата от епилацията, а при подраняване – просто си давате парите на вятъра.

Nd:YAG лазерна технология е терапевтичeн метод в дерматологията, при който се използва лазерна светлина с фиксирана дължина на вълната от 1064 nm. Тя се основава на теорията за селективна фототермолиза, съгласно която светлинната енергия, попаднала в тъканите, се поглъща от специфични вещества „хромофори”. Погълнатата светлинна енергия се трансформира в топлинна, което води до избирателно разрушаване на прицелните патологични тъкани.

снимка: ПР

Nd: YAG лазерната терапия на съдови лезии е високо-технологична медицинска процедура, предназначена за лечение на съдови аномалии по кожата на лицето и тялото – разширени кръвоносни съдове (капиляри, „съдови звезди”), някои видове хемангиоми, nevus flameus (Port Wine Stain, “майчини петна”). Въпреки че Nd: YAG лазерът може да се използва и за неаблативно фотоподмладяване и епилация, приложението му в тези области е ограничено, поради значително по-слабия ефект.

Тъй като хромофорът за Nd: YAG лазера е хемоглобина, лечебното въздействие се постига благодарение на факта, че патологичните структури са по-богати на това вещество, отколкото околните тъкани. По-голямата дължина на вълната на Nd:YAG лазера позволява по-дълбоко проникване в кожата, в сравнение с IPL-фототерапията. Поради тази причина той е подходящ за повлияване на по-дълбоко разположени и по-големи съдови лезии, предимно по долните крайници, но също така и по лицето и тялото. От друга страна NdYAG лазерът е с диаметър на лазерния лъч от 2,5 до 10 мм, което го прави предпочитан метод за терапия на отделни лезии или такива, разположени в трудно достъпни области.

Nd: YAG лазера може да се използва и за неаблативно фотоподмладяване и епилация от I до IV фототип.