Книжен базар с кауза в подкрепа на медийната грамотност на 23 май - #allistrend #allistrend

Книжен базар с кауза в подкрепа на медийната грамотност на 23 май

Книжен базар в подкрепа на каузата за медийна грамотност организира на 23 май екипът на “Аз чета” – най-големият сайт за книги и четене в България. Третото издание на базара е част от кампанията за набиране на средства за финансиране на “Проект 48” – национална инициатива за повече медийна грамотност, вдъхновена от класическата антиутопия “1984” от Джордж Оруел. По традиция домакин на книжния базар е НЧ “Читалище.то” 2014, което е и съорганизатор на проекта. Адресът е ул. “Лавале” 11, а организаторите ще ви очакват там на 23 май от 14 ч. до 18 ч. при спазване на всички санитарни предпазни мерки.

“Изминалите два месеца бяха много трудни за всички културни институции, включително и за нашето читалище. След периода на изолация отново е възможен живият контакт с културата и изкуството и ние виждаме в това добър знак за завръщане към така необходимата за обществото нормалност. Радваме се, че първото ни публично събитие ще се проведе непосредствено преди светлия празник на българската култура и писменост 24 май. Това ни дава чудесен повод да прекараме няколко часа с хубави книги в подкрепа на важния за нас „Проект 48“ разказва Милена Златарова, председател на настоятелството на НЧ “Читалище.то” 2014.

“Проект 48” стартира на 3 март и е вдъхновен от класическата антиутопия “1984” от Джордж Оруел. В рамките на проекта знаковата антиутопия ще излезе в ново, библиофилско издание, а 10% от тиража ще бъде дарен на училищни библиотеки в страната.

“За целта стартирахме и кампания за набиране на средства, необходими за издаването на книгата. Книжният базар трябваше да се случи в началото на април. Макар пандемията да промени графика, тя ни показа и колко жизненоважна е медийната грамотност в условията на криза. Вирусът на фалшивите новини се оказа дори по-заразен то този на COVID-19”, допълва Милена Ташева от “Аз чета”.

Изданията, които ще се предлагат на базара, са предоставени като дарение от екипа на „Аз чета“ и приятели – предимно съвременна литература и почти нови книги на символични цени. С оглед на безопасността, в “Читалище.то” ще бъдат допускани само по няколко души едновременно, а носенето на лични предпазни средства е задължително.

Повече за “Проект 48” можете да научите на сайта на кампанията www.project48.net и да я подкрепите чрез дарение в “Платформата”.