„Домашна читанка“ – детски творби от Златния фонд на българската литература - #allistrend #allistrend

„Домашна читанка“ – детски творби от Златния фонд на българската литература

На 9 април излиза сборник с детски произведения от Златния фонд на българската литература! Възхитително илюстрирана книжка за деца от предучилищна възраст и за най-малките ученици, които се учат да четат.

Домашна читанка” (изд. Колибри.) обединява знакови творби на български писатели от 19 век до наши дни, като се започне с Петко Славейков, Иван Вазов и Чичо Стоян, мине се през Ран Босилек, Дора Габе и се стигне до Георги Мишев, Георги Константинов и Марко Ганчев.

В книгата са публикувани незабравими детски стихотворения като „Малък Пенчо“ (П.Р. Славейков), „Молитва“ (Иван Вазов), „Зеленчуци, който не яде“ (Цанко Церковски), „Зайченцето бяло“ (Леда Милева), „Щурец и мравка“ (Александър Божинов), „Нови панталонки“ (Веса Паспалеева) и др. Включени са и творби на П.К.Яворов и Елин Пелин, подходящи за деца.

Като във всяка истинска читанка и тук има кратки разкази за деца („Хитрана“ от Асен Разцветников, „Бърза помощ“ от Ран Босилек, „Най-хубавото – що е то?“ от Георги Мишев и др.), поучителни приказки („Не е моя работа“ от Атанас Далчев, „Делко и Поседелко“ от Димитър Гундов и др.), гатанки, игри с думи.

Илюстрациите на художничката Мария Налбантова добавят забавен и съвременен поглед към тези произведения от българската класика за деца!